Index Vakbarát Hírportál

Megugrott a forint a jó adatra

2013. május 15., szerda 10:04

Az euró árfolyama a reggeli 294,66 forintos szintről rövid idő alatt 291,6 forintos szintig erősödött, a a frank 236,23 forintról 233,13 forintig erősödött, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel közölte, a gazdaság a várakozásoknál is nagyobb mértékben növekedni tudott negyedéves összevetésben.

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a 2012 negyedik negyedévhez képest a szezonális és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest pedig csak 0,9 százalékkal csökkent.

Ez azt jelenti, hogy technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon. Az NGM az adat publikálása után közölte, a számok a kormány korábbi számításait igazolták, mely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, míg az év második részében javulhat a teljesítmény. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján 0,3 százalékos volt a csökkenés éves alapon. Részletes adatokat a statisztikai hivatal június 6-án publikál.

A negyedéves alapon történő GDP növekedést több tényező is magyarázhatja, a KSH közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye növekedett, és az ipar is jól teljesített az első negyedév során. Januárban 2012 decemberéhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index 2,9 százalékkal nőtt, februárban és márciusban további bővülést regisztráltak az előző hónaphoz képest, mely mögött elsősorban a járműgyártás kedvező teljesítménye állt.

Rovatok