Index Vakbarát Hírportál

Már a németek is öntenék a pénzt

2013. május 28., kedd 08:31

Fordulat következhet be a német gazdaságpolitikában. Bár valószínűleg a parlamentnek is áldását kellene adnia Wolfgang Schäuble, pénzügyminiszter nevéhez köthető javaslatra, sokan már most áttörésről beszélnek, Németország ugyanis korábban elutasított minden, a perifériának nyújtandó további segítséget.

A kialakulóban levő, Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter nevéhez köthető tervek alapján úgy tűnik, Németország hajlandó segíteni a periférián, írja a Portfolio. A segítség a német újjáépítési és hitelbankon (KfW) keresztül érkezne a periféria országaiba. A KfW alacsony kamat mellett nyújtana hitelt az egyes országok fejlesztési bankjainak, amelyek aztán sokkal kedvezőbb feltételek mellett tudnának forrást biztosítani a kis és középvállalkozások számára.

Az eddigi információk alapján elsőként Spanyolországban állítanák fel az új modellt, amelynek keretében bő egymilliárd euró olcsó hitel érkezne az országba. Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter három héttel ezelőtt kezdte meg az egyeztetéseket spanyol kollégájával, Luis de Guindosszal a forráshiányos spanyol vállalkozások megsegítéséről, de sajtóértesülések szerint hasonló tárgyalásokat folytatott a portugál pénzügyminiszterrel, Vitor Gasparral is. 

A szigorú államháztartás mellet a periféria országainak törekedniük kell arra, hogy javítsák a növekedés és a foglalkoztatás feltételeit, különös tekintettel a fiatal munkanélküliségre. Ha a KfW-n keresztül ebben segíthetnénk, akkor ez egy értelmes intézkedés lenne - mondta Schäuble. Hasonlóan vélekedik Philipp Rösler, gazdasági miniszter is, a kormánykoalícióban azonban többen szkeptikusan fogadták Schäuble terveit, és további részletekre várnak. Az FDP pénzügyi szakértője, Frank Schäffler például attól tart, hogy ezeket a forrásokat a problémás spanyol bankok megsegítésére használják majd, de szerint jogi akadályok is vannak. 

Az egyik lehetséges opció, hogy a KfW és a spanyol fejlesztési bank (ICO) között egy kezességvállalási megállapodás jönne létre, amelyben a német állam lenne a kezes, Schäffler azonban arra az EU és Németország között kötött 2002-es megállapodásra emlékeztet, amely szerint állami garanciát fejlesztési bankokra kiterjeszteni csak úgy lehet, ha azok nem jelentenek konkurenciát más bankoknak. 

Közgazdászok szerint a tervek ambiciózusok. A Commerzbank és DIW (Deutschen Institut für Wirtschaftsforschung) elemzői a Handelsblattnak egyaránt azt nyilatkozták, hogy üdvözlik a javaslatot, szerintük ugyanis ez jelentős segítség lenne a periféria területén működő vállalkozásoknak.

Rovatok