Index Vakbarát Hírportál

85 milliót költenek a kirúgott Sanyo-dolgozókra

2013. augusztus 23., péntek 15:07

85 millió forintot ad a kormány a Sanyodorogi üzemének bezárása miatt elbocsátott dolgozók megsegítésére. Czunyiné Bertalan Judit szerint a program segítségével az elküldött munkások 1-2 hónapon belül állást tudnak találni.

A napelemgyár teljes bezárása miatt összesen 545 embert bocsátanak el, közülük 101 fő szlovák munkavállaló. Pákozdi Szabolcs, a munkaügyi központ vezetője elmondta, már rendeztek egy állásbörzét, ahol 400 érdeklődő és 25 munkaadó jelent meg. A leadott önéletrajzok és a vállalatok visszajelzése alapján közel 100 főnek sikerült a börzén állást találnia.

A szellemi foglalkozásúaknak középfokú angol nyelvtanfolyamot szerveznek, a betanított munkások közül 30-40 főnek egy esztergomi cég ad munkát. Számukra a munkaügyi központ hamarosan megkezdi az átképzést, ők várhatóan a felmondólevelük átvétele után, szeptember második felében munkába állnak. Egy megyén kívüli társaság közel 30 főt foglalkoztatna, a munkaügyi központ 12 hónapig a személyszállításhoz nyújt támogatást az adott vállalatnak.

A csoportos létszámleépítésben érintett további emberek mielőbbi elhelyezkedése érdekében foglalkoztatásukhoz hat hónapig bértámogatást biztosítanak a minimálbér és járulékainak 70 százalékáig, három hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettség vállalása mellett.

A Panasonic cégcsoport tagjaként működő Sanyo Hungary Kft. július elején jelentette be, hogy a céget 2014 márciusáig felszámolják, a gépeket a malajziai és japán gyárakba telepítik át.

Rovatok