Index Vakbarát Hírportál

Visszavágynak Oroszországba a magyar húsok

2014. június 6., péntek 15:26

Az orosz hatóságok magyarországi ellenőrzései során 14 cég nem felelt meg az orosz élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az orosz állategészségügyi ellenőrök helyszíni vizsgálatairól készült jegyzőkönyvet már valamennyi, az ügyben érintett cég megkapta, és ennek alapján megkezdték az abban feltárt hiányosságok kijavítását - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A tájékoztatás emlékeztet: az orosz hatóság szakemberei ez év február 16. és március 1. között magyarországi helyszíni ellenőrzést tartottak. Ennek során 21 létesítményt látogattak meg, majd később közölték, hogy 14 nem felel meg az orosz élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az orosz hatóság kéthónapos határidőt adott az intézkedési tervek megküldésére, amelyek szakmai előkészítésben a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai folyamatosan közreműködnek.

Ezzel párhuzamosan intenzíven zajlanak az EU-Vámuniós (ez utóbbi az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán vámunióját jelenti) tárgyalások az afrikai sertéspestis miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásáról. Legutóbb a múlt héten volt magas szintű szakértő egyeztetésre Párizsban, az Állategészségügyi Világszervezet éves közgyűlésén.

A korábbi tájékoztatás szerint az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán vámuniója január végén azt követően állította le a sertéshús importját az EU országaiból, így Magyarországról is, hogy Litvániában kimutatták az afrikai sertéspestist.

A helyzet megoldása érdekében megbeszélések kezdődtek az unió állategészségügyi hatóságának vezetője és a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyeletének vezetője között. A kialakult helyzet téma volt az unió mezőgazdasági miniszteri tanácsülésén és a főállatorvosi munkaértekezleten is.

A Roszszelhoznadzor április végi tájékoztatása szerint az Oroszországi Föderáció és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió állategészségügyi előírásainak megfelelően 14 magyar céget érint az ideiglenes korlátozás.

Rovatok