Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkot fontolgatnak a tejesemberek

2014. június 24., kedd 12:17 | aznap frissítve

A Földművelésügyi Minisztériumba (FM) szervezett mai egyeztetésektől teszik függővé a tejtermelők, tartanak-e országos demonstrációkat a fokozódó importveszély miatt - írja az agrarszektor.hu. A prognózisok szerint az uniós tagországokban most nagy mennyiségű tejtermék-készlet kerülhet piacra, ami dömpingáron jelenhet meg a magyar boltokban is. A hazai tejtermelők attól tartanak, hogy a belföldi tejfelvásárlási árak drasztikusan eshetnek.

Kijelölték a tejtermelők a felelős személyeket tegnapi egyeztetésükön egy esetleges tejpiaci demonstráció megszervezéséhez, de a megmozdulásokról egyelőre nem hoztak konkrét döntést – közölte az agrarszektor.hu-val Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A gazdálkodók egyetértettek abban, hogy szükségessé válhat a határozottabb fellépés, de ezt attól tették függővé, milyen eredményeket hoz az FM-be szervezett délutáni tárgyalás, amelyen a tárca képviselői mellett a feldolgozók és a kereskedők vesznek részt.

Túltermelés van 

A termelői aggodalmakat az növeli, hogy a prognózisok szerint a közeljövőben nagy mennyiségű tejtermék-készlet kerülhet az uniós piacra. E tételek alapvetően az év első felében halmozódtak fel, amikor az egész EU-ban tejtúltermelés alakult ki.

Most viszont – derül ki a magyar piaci értékelésekből – az azonnali üzletkötéseknél már látszanak annak jelei, hogy újra normalizálódhat a piac, ezért az uniós tejágazati szereplők várhatóan meglévő készleteik gyors „kisöprése” mellett döntenek, akár veszteségek bevállalásával is.

Ennek következménye az lehet, hogy egyes – elsősorban német, cseh, szlovák, lengyel és holland - tejtermékek dömpingáron jelennek meg a magyar piacon, ez pedig a hazai tejfelvásárlási árak drasztikus eséséhez vezethet.

Korlátozni szeretnének

A terméktanács a 2014. április 1. és 2015. március 31. közötti úgynevezett kvótaév második negyedévére kilogrammonként 101 forintos tejfelvásárlási alapárat határozott meg, de egyes félelmek szerint a tényleges hazai átvételi árak akár 80 forintra is csökkenhetnek, ha a dömpingáras importtermékek valóban a magyar piacra jutnak.

A mai egyeztetésen a terméktanács ötpontos javaslatcsomagot ad majd át a kereskedőknek – mondta Lukács László. Az importtal szembeni lépések között szerepel, hogy az üzletláncok korlátozzák a tejtermék-behozatalt, ne alkalmazzanak dömpingárakat, beszerzéseiknél a magyar termékeket részesítsék előnyben, közvetlenül hazai feldolgozóktól vásároljanak és magyar tejtermékekkel akciózzanak.

Rovatok