Index Vakbarát Hírportál

Leépít a kínai húsbotrányos cég, a Husi

2014. szeptember 22., hétfő 09:49

Az amerikai OSI Group of Aurora úgy döntött, hogy 340 embert rúg ki a kínai leányvállatából, a Shanghai Husi Food Co.-ból. Az elbocsátások oka egy júliusi botrány: egy sanghaji tévécsatorna derítette ki, hogy a cég lejárt csirke- és marhahúst adott el a McDonald'snak és a KFC-nek valamint több nagyobb étteremláncnak – írja az ABC News.

Az amerikai cég közleménye szerint a Shanghai Husi ötszáz dolgozójának nagy része azért marad most munka nélkül, mert a botrány miatt durva veszteségeket könyveltek el. Bár a cég szerint nem valószínű, hogy a forgalmuk a közeljövőben visszaáll a botrány előtti szintre, mindent megtesznek azért, hogy visszaszerezzék a fogyasztók bizalmát. Ezért első körben létrehoznak egy minőségellenőrzési központot Shanghajban, és 1,6 milliárd dolláros élelmiszer-biztonsági kampányt indítanak.

Egyébként nem csak Kínában szívta meg a botrányt az OSI a Husi miatt: a KFC Kínában, Ausztráliában és az USA-ban is szerződést bontott a céggel. Annyiban viszont szerencséjük volt, hogy a McDonald's, ami az ötvenes évek óta az OSI-tól szerzi be a húst, hűséges marad a beszállítóhoz: közölték, hogy bár csalódtak az OSI-ban, de nem bontanak velük szerződést. Ennek egyébként valószínűleg inkább az az oka, hogy más kínai élelmiszer-beszállítók nem rendelkeznek az amerikai multiéhoz hasonló kapacitással és technológiával.

Rovatok