Index Vakbarát Hírportál

15 millió liter tejnyi tejport akartak az államra sózni

2015. szeptember 2., szerda 07:49

Elbocsátásokkal, üzembezárásokkal riogat a tej terméktanács a Napi.hu-n, ők azt szerették volna, ha az állam végigviszi, amit kitaláltak, és vesz tőlük 15 millió liter tejnek megfelelő tejport és vajat. Túl sokat termeltek ugyanis idén, kialakult egy kisebb felesleg, ezt gondolták rásózni a Magyar Nemzeti Kereskedőházra.

Az első tervek szerint az állam már június-júliusban lépett volna tejügyben, de nyár elején még bőven csak tárgyalt egymással a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Földművelésügyi Minisztérium.

Augusztus közepén aztán kiderült a nyilvánvaló: uniós és hazai jogokba ütközik az ötlet, hogy az állam ilyen szinten kézzel nyúlkáljon a piaci folyamatokba. Kikerült a kormany.hu-ra a szaktárca közleménye, melyben leírták, hogy jogi akadályok miatt sajnos mégsem lehet megcsinálni azt, amit terveztek.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint Magyarország álláspontja az EU-ban zajló, tejpiacról szóló tárgyalásokon - több más uniós tagállammal egyetértve - továbbra is az, hogy közös európai uniós megoldást kell találni. Ennek fő színtere a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 7-ei rendkívüli ülése lesz, ahol miniszteri szinten egyeztetnek a következő lépésekről a tagállamok.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója magasabb árakat szeretne: szerinte 90-100 forint a kilónkénti önköltség, legalább 80-85 forint fölé kellene emelkednie az országos átlagos felvásárlási áraknak a mostani 75-ről, hogy az állami támogatással együtt elég legyen arra, hogy idén elkerüljék a veszteségeket a kistermelők.

Rovatok