Index Vakbarát Hírportál

Romlott hús volt a menzás cég konyháján

2015. október 14., szerda 11:20 | aznap frissítve

Az élelmiszer-biztonsági hatóság emberei négyezer ebédadagra való romlott alapanyagot foglaltak le és semmisítettek meg egy ceglédi vállalkozásnál.

Többek között nagyjából 80 kiló romlott húst talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amikor egy Pest megyei közétkeztető cég több konyháján tartott ellenőrzést. Összesen 240 kiló lejárt élelmiszert foglaltak le, amit meg is semmisítettek. A bírság várhatóan több százezer forint lesz, derül ki a Nébih közleményéből.

Közétkeztető cégnél intézkedett a NÉBIH

Az épület helyiségeinek állapotával szintén nem volt minden rendben. A konyhában a falakról egyes részeken hiányzott a csempe, az ajtók és tároló szekrények sérültek voltak, ami miatt takarítani se lehetett rendesen. A húselőkészítőben a mosogatóba a szennyvíz elvezetője csepegett. A raktárban közvetlenül a padlón tárolták az élelmiszereket. A cég másik két konyháján viszont minden rendben volt.

A Nébihtől megtudtuk, hogy a cég gyermekétkeztetést is végez. "Természetesen egyértelműen nem zárható ki, hogy az ellenőrzést megelőzően nem kerülhetett lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagból a közétkeztetésbe. Emberi megbetegedésről nincs információnk" - írták.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a napokban adta közre a lejárt szavatosságú hússal trükköző cég nevét. A VIMOSZ szerint az ellenőrök a TS Gastro ceglédi telephelyének konyháján bukkantak a 250 kilónyi romlott ételre. Négyezer adagra való alapanyagot semmisítettek meg.  A Nébih adatbázisa szerint a Jászberényi úti Bem konyháról vitték el a romlott élelmiszert.

A VIMOSZ közleménye szerint a közétkeztető forgalom 60 százalékát a szervezet tagjai bonyolítják, a lebukott TS Gastro azonban nem tartozik közéjük. A VIMOSZ, mivel elkötelezettek az átlátható és biztonságos közétkeztetés fenntartásában, illetőleg ezek fejlesztésére irányuló lépések iránt, elhatárolódnak az efféle tisztességtelen hozzáállástól.

Rovatok