Index Vakbarát Hírportál

Nem minden disznó lesz olcsóbb

2015. december 29., kedd 08:33

Miután jövőre újabb kivételként a disznóhúson lesz 27 helyett 5 százalék az áfa, a most 1400 forintos karajnak 1160 forintba kéne majd így kerülnie, írja a Világgazdaság. De ez nem valószínű, mert a termelők, feldolgozók, kereskedők valószínűleg nem csökkentik ennyire az áraikat, azaz a megtartják a többletet.

Tehetik, mert egyébként is iszonyatosan olcsó Magyarországon a disznóhús, az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 380 forint a vágósertés kilónkénti ára, ami történelmi mélység. 

Áfakülönbség a szalonnáknál

A sertéshúsnál jövőre a máj, a zsírszalonna, a sertésfarok, a fej és annak részei, a vese, a tüdő, a szív, a velő és a láb továbbra is 27 százalékos áfával adózik majd, vagyis az áfacsökkentés miatt biztosan nem lesz olcsóbb szombaton.

Hasonlóan maradnak az árak a feldolgozott és füstölt húsoknál is. Viszont alacsonyabb lesz az ára a karajnak, a tarjának, a combnak, a lapockának, az oldalasnak és a dagadónak is, valamint minden húsos szalonnának. Ami ezek szerint áfában is különbözni fog a zsírszalonnától.

A húspultos boltoknak viszont fel kell készülniük úgy emberileg mint informatikailag, hogy kétféle áfát kell beütni majd a húsoknál is. 

Rovatok