Index Vakbarát Hírportál

Követnénk a franciákat a kajapazarlás elleni harcban

2016. február 15., hétfő 16:33

Elképzelhető, hogy Magyarország is megtiltja a nagy áruházláncoknak, hogy megsemmisítsék a közeli lejáratú élelmiszereket - írja az Agrárszektor.hu.

Az agrártárca közleménye szerint Magyarország hasonló szabályozás megalkotásában gondolkodik, mint Franciaország, ahol a szenátus a közelmúltban egyhangúan elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a nagy áruházláncoknak a közeli lejáratú élelmiszerek megsemmisítését. A közlemény azután jelent meg, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Eric Fournier francia nagykövettel az élelmiszer-pazarlást megelőzését szolgáló jó gyakorlatok átvételéről is tárgyalt. 

Franciaországban a szenátus múlt héten megszavazta, hogy az áruházaknak a jövőben a megmaradt élelmiszert kötelezően jótékonysági célra kell felajánlaniuk. Az Index kérdésére tavaly júniusban a Földművelésügyi Minisztérium még azt válaszolta, hasonló szabályozást nálunk nem terveznek, ugyanakkor létező törekvés, hogy a felesleges, de még ehető élelmiszer eljusson a rászorulókhoz. 

Rovatok