Index Vakbarát Hírportál

A világ 34 országában kevés az étel

2016. március 10., csütörtök 10:59

Különböző konfliktusok, szárazság vagy áradások következtében a világ harmincnégy országában élelmiszerhiány van, ezeknek az országoknak a 80 százaléka afrikai, írja az MTI az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb jelentése alapján.

Az iraki, a szíriai, a jemeni, a szomáliai és a közép-afrikai köztársaságbeli fegyveres konfliktusok ellehetetlenítették a mezőgazdasági termelést, és ez hozzájárult a humanitárius katasztrófa súlyosbodásához ezekben az országokban, de a harcok kihatnak a tágabb térségre is, amelyben viszont az oda menekültek nagy száma miatt alakul ki élelmiszerhiány - olvasható a FAO Terméskilátások és élelmiszerhelyzet című, szerda esti jelentésében.

Kongónak például amellett kell csaknem százezer közép-afrikai menekültet ellátnia, hogy gondoskodnia kell másfél millió olyan állampolgáráról, akinek az országon belül kellett elhagynia az otthonát árvizek miatt. A FAO szerint az aszály miatt Afrika teljes déli része nagyon gyenge termésre számíthat az idén, de valószínűleg hasonló problémával kell szembenéznie Közép-Amerikának és a karibi térség országainak is, immár harmadik éve, valamint Marokkónak és Algériának.

Tavaly az észak-koreai mezőgazdaság is megszenvedte az időjárást: mind az aszályt, mind az áradásokat. Az élelmiszer-behozatalra szoruló országok száma decemberben, Szvázifölddel, 34-re nőtt. Az idei terméskilátások általában az északi félteke országaiban jók, és kifejezetten jók Ázsia legtöbb államában. A FAO előrejelzése szerint az idén a világ búzatermése 723 millió tonna lesz, ami 10 tonnával kevesebb, mint a tavalyi rekordmennyiség.

Rovatok