Index Vakbarát Hírportál

Kiszorítják az undorító párizsikat a húspiacról

2016. július 28., csütörtök 11:01

Húsipari hulladék helyett mostantól valódi hús kerülhet a virslikbe a Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően - írja a Magyar Idők. A változtatás után ugyanis a termékek címkéin feltüntetett húsmennyiségbe nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket. A szakma szerint ezzel javulni fog a hazai termékek minősége.

Eddig virslik, párizsik hústartalmába beleszámíthatott a zsír, inak, ízületi folyadék, gerinc- és csontvelő, amelyet úgynevezett msm technológiával fejtettek le a csontokról. Ennek a gyakorlatnak vet véget a földművelésügyi miniszter mostani rendeletmódosítása. Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús- Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) főtitkára a lapnak azt mondta, a szabályozás változása egyértelműen a jobb minőséget igyekszik garantálni. Menczel szerint előfordulhat, hogy az intézkedés hatással lesz az árakra, bár ennek mértéke a gyártó és a kereskedő közti alku függvénye.

Németh Antal iparági szakértő, a VHT korábbi elnöke a Magyar Időknek elmondta: az intézkedés amellett, hogy pontosítja, mit lehet húsnak nevezni egy termék jelölése során, az elvárt minimális hússzázalékot is megemeli az egyes készítményeknél. A virsli és a párizsi esetében ez az arány 51 százalék lesz, a termék pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhat mechanikusan lefejtett húst. Emellett a sótartalom is csökken, a pácolt, nyers sonkák esetében fokozatosan 5, a főtt sonkáknál pedig 3,5 százalékra.

Rovatok