Index Vakbarát Hírportál

Vasárnaptól jön az olcsó tojás és baromfihús

2016. december 30., péntek 09:04

Minden élelmiszerlánc továbbadja a vásárlóknak a januárt 1-től életbe lépő áfacsökkentést, vagyis vasárnaptól minden üzletláncnál olcsóbb lesz a tojás és a baromfiús - ez derült ki az MTI körkérdéséből. Sőt, egyes cégek még annál is jobban mérséklik a baromfitermékek árát, mint amennyivel a hús áfája csökken. 

A tojás és a csirke-, pulyka-, kacsa- és libahús általános forgalmi adója (áfa) 27 százalék helyett 5 százalék lesz január elsejétől, ezzel nagyjából 17 százalékkal kellene, hogy csökkenjen ezeknek a termékeknek az ára. 

Az Aldi viszont azt mondta az MTI-nek, hogy ennél többel, 22 százalékkal csökkenti minden érintett termék bruttó árát.  A Lidl szintén nagyobbat vág az áron, mint amit az áfacsökkentés megindokolna, itt 22-25 százalékkal lesznek olcsóbbak a baromfitermékek. Az üzletek arra számítanak, hogy a csökkenés miatt úgy 5 százalékkal nőhet a hús és a tojás kereslete, így megéri nekik árat csökkenteni.

A CBA, a Príma és az Auchan is teljes egészében továbbadja a vásárlóknak az áfa mérsékléséből származó kedvezményt, de ennél nagyobbat nem vágnak az árakon.

Az áfa csökkenése csak a friss tojásra és a friss vagy fagyasztott húsra vonatkozik, a feldolgozott termékekre, fűszerezett, pácolt, panírozott húsokra, felvágottakra nem.  A friss tej áfája is csökken vasárnaptól, a jelenlegi 18-ról 5 százalékra, de ez nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, valamint a sűrített tejre, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre.

Rovatok