Index Vakbarát Hírportál

Élelmiszergyártók: A Nébih-vizsgálat minket igazol

2017. március 30., csütörtök 10:09 | aznap frissítve

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) éppen ellentétes következtetéseket vont le a Nébih-vizsgálatból, mint a Földművelésügyi Minisztérium – derül ki a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményélből. "A Nébih vizsgálata után megállapítható, hogy a belföldön és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt" - írják.

Az Éfosz álláspontja szerint a Nébih legutóbb nyilvánosságra hozott vizsgálati eredményei az élelmiszer-feldolgozók korábbi álláspontját támasztják alá: szerintük az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többségénél nincs összetételbeli vagy érzékszervi különbség. (Valójában az igazság a kettő között van, a Nébih szerint sok helyen van különbség, de ez egyrészt nem általános jelenség, illetve ahogy írtuk is, az a vizsgálat alapján nehezen lenne kijelenthető, hogy a multik rosszabb élelmiszereket kínálnak Magyarországon.)

A szervezet nagyjából az ellenkezőjét állítja, mint szerdán az eredmények ismertetésekor Fazekas Sándor, aki szerint most aztán tényleg beigazolódott, hogy a gyártók kettős mércét alkalmaznak, és a termékek 70 százalékának rosszabb a magyar megfelelője. 

Az Éfosz közleményében kifejti, a 68 összehasonlítható termék közül a vizsgálatkor 18 esetben találtak minimális összetételbeli eltérést. Összehasonlíthatóság alatt valószínűleg azt értik, hogy a Nébih egyébként olyan termékeket is összevetett, amelyek nem egymás tökéletes megfelelői. Az élelmiszer-feldolgozók szerint a fennálló különbségek sem jelentik azt, hogy a termékek minősége eltérő lenne, és a gyártók megkülönböztetnék a magyar és az osztrák fogyasztókat.

Az érzékszervi bírálatokon mind a belföldön, mind a külföldön vásárolt termékek jól szerepeltek, köztük egyetlen termékpár esetében sem állapítottak meg jelentős különbséget a szervezet szerint, az esetek felében pedig a kis eltérés éppen az itthon vásárolt termék javára szólt.

Rovatok