Index Vakbarát Hírportál

A Ryanair szerint kartellgyanús az Air Berlin csődeljárása

2017. augusztus 16., szerda 13:19

Panasszal fordul az EU és Németország versenyjogi hivatalaihoz az ír légitársaság, mivel szerintük a német állam konspirált a Lufthansával, hogy azok adósságmentesen vehessék át a fizetésképtelenné vált légitársaságot. A hírt a Ryanair egy honlapjára feltöltött közleményben jelentette be.

A Ryanair szerint azzal játszik a német állam a Lufthansa kezére, hogy 150 millió eurós, körülbelül három hónapra elég kölcsönt adott a kedden csődöt mondott Air Berlinnek, hogy a felosztási tárgyalások során is működni tudjon, írja az Irish Times.

„Ez a mesterséges fizetésképtelenség tisztán láthatóan azért lett létrehozva, hogy segítsen a Lufthansának adósságmentesen bekebelezni az Air Berlint, ami minden ismert német és unós versenyszabállyal szembe megy” – írta a Ryanair közleményében. Szerintük az a Lufthansa végső célja, hogy még drágábbá tegye a belföldi járatokat Németországban.

A németek abszurdnak tartják a vádakat, melyek szerint korlátoznák az Air Berlin maradékainak megvásárlására induló szabad versenyt. Matthias Machnig gazdasági államtitkár szerint a verseny továbbra is biztosítva lesz, hiszen nincs szó a Lufthansánál az Air Berlin teljes átvételéről, a társaságot részenként adják majd el a legtöbbet kínálóknak.

Az Air Berlint csődje előtt évekig a legnagyobb tulajdonosa, az Etihad Airways finanszírozása tartotta életben, a német állam kölcsöne azután érkezett, miután az Etihad megvonta tőlük a támogatást. A légitársaság csődjéről korábban itt írtunk.

Rovatok