Index Vakbarát Hírportál

Hitéleti beruházás néven épít ötmilliárdos stadiont a kormány

2017. augusztus 17., csütörtök 14:51

A kormány ötmilliárd forintból építtet stadiont Csepelen a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, írja a HVG e heti száma. A támogatást hitéleti célú beruházásként könyvelik el, mivel az egyhetes konferencia idejére kell elkészülnie, ám kérdéses, hogy az alacsony férőhelyszámmal rendelkező létesítményt ezután mire lehet majd használni.

Nem az egyháznak jutott eszébe, hogy stadiontemplomra lenne szükség: az építkezés eredeti tervei akkor születtek meg, amikor még volt esély arra, hogy nálunk rendezzék meg az olimpiát, így

az Eucharisztikus Kongresszus ürügyén lehetett volna egy létesítményünk, aminek költségei nem az olimpiai büdzsét terhelték volna.

A tervek megmaradtak az olimpiai pályázat ejtése után is: jelenleg a kormány a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogaira hajt, szerintük erre is jól jöhet majd a stadion. 

A létesítmény hivatalosan éppen ezért „sport- és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas multifunkcionális” csarnokként van megnevezve, de kétséges, hogy az alig 5000 férőhellyel rendelkező létesítményt hogyan lehet majd felhasználni nagyobb volumenű rendezvények lebonyolítására, főhelyszín semmiképp sem lehet belőle se egy esetleges atlétikai világbajnokságon, se máshol. A nagy egyházi rendezvények eddig is gond nélkül elfértek máshol, a különböző világtalálkozóktól akár II. János Pál látogatásáig.  Nehezen érthető, hogy miért kell ennyire egyházi beruházásként kezelni ezt a sport-infrastrukturális fejlesztést. 

A Ferenc pápa döntése alapján Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyébként nem csak a stadionra kap állami támogatást: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye több templomát és plébániáját is felújítanák, félmilliárdos támogatás jut például a gazdagréti Szent Angyalok-templomnak – ezeket műemlékvédelmi beruházásként könyvelik el. A rendezvény másik fő helyszíne a Hungexpo lesz, a zárómisét pedig a Kossuth téren tartják majd.

Rovatok