Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség nem vizsgálja az azeri pénzmosást

2017. szeptember 19., kedd 23:33

A kérdésben megfogalmazott pénzügyi tranzakcióról az ügyészségnek nincs hivatalos tudomása, így azzal kapcsolatban hatósági intézkedés nem történt

-ezt a választ kapta Polt Péter legfőbb ügyésztől Demeter Márta (immár) LMP-s képviselő, aki azt szerette volna megtudni Polthoz intézett írásbeli kérdésében, hogy "Jelzett-e pénzmosási és terrorizmus finanszírozási aggályt az ügyészség Ramil Safarov kiadásának idején?".

Ahogy arról beszámoltunk, az OCCRP nemzetközi újságíró szervezet oknyomozásából kiderült, hogy 2012 és 2014 között az azeri kormány 2,9 milliárd eurót utalt európai bankokba, főleg azért, hogy az összegből nyugati politikusokat és újságírókat fizessen le Ilham Alijev elnök emberi jogokat sértő, autoriter rendszere.

Az is kiderült, hogy a pénzből 7,6 millió dollár egy magyar számlán kötött ki. Ezzel nagyjából párhuzamosan pedig a magyar állami kiadta Ramil Safarovot, az azeri baltás gyilkost, aki Magyarországon, a Zrínyi Miklós egyetem hallgatójaként brutálisan meggyilkolta örmény társát. Safarovot otthon hősként fogadták, azóta is szabad. Hogy a kettő között van-e összefüggés, azt nem tudni, az ezzel kapcsolatos elméleteket itt szedtük össze

Demeter Márta ezzel kapcsolatban azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy 

  1. "2012-ben Ramil Safarov büntetés-végrehajtásának átadása idején, illetve azt megelőzően a magyar kormány tagjainak Jakub Ejjubov miniszterelnök-helyettessel történő találkozójához kapcsolódóan jelezte-e az ügyészség a kormányzatnak, hogy gyanús, offshore-hátterű pénzügyi tranzakciók történnek, amelyekre a pénzmosásról és terrorizmus finanszírozásáról szóló 2007. évi LIII. törvény hatálya kiterjed?
  2. Történt-e az ügyben bármilyen hatósági eljárási cselekmény ?"

Polt Péter erre a fentieken kívül csak annyit válaszolt, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kivizsgálása a NAV-ra tartozik. 

Rovatok