Index Vakbarát Hírportál

Tavaly 89 milliárdba került az MTVA

2017. november 23., csütörtök 00:35

Közpénzben mérve óriásira nőtt az MTVA, amely azonban rendre nem képes tartani a gigászi méretű költségvetését. Most ugyanis kijött a Közlönyben, hogy tavaly 88,5 milliárdot költött a cég, ebből egymilliárd volt költségvetésen kívüli tétel, így összesen

87,5 milliárd forintnál

álltak meg 2016-ban.

Ez azért durva növekedés, mert előtte a kormány átvállalt tőlük 47,2 milliárd forintnyi adósságot, hogy a kamatterhek ne nyomják a vállukat ezután. Ezek a kamatterhek éves szinten több mint hatmilliárdot jelentettek a szervezetnek.

Eredetileg 77,7 milliárdból gazdálkodtak volna, csak aztán úgy alakult, hogy mégis finanszírozási nehézségeik lettek, és megdobtuk még őket nagyjából tízmilliárddal. Így lett végül 90 milliárdos előirányzott költségkeretük, ennek lett a legvége tavalyra a 87,5 milliárd forint. 

Idénre alapjáraton kétmilliárddal többet kellett rájuk tervezni, majdnem pont 80 milliárdot. De elég nagy szorzóval lehetne arra fogadni, hogy ismét váratlan finanszírozási nehézségeik lesznek majd. 2015-ben 74,3 milliárdot gondoltunk rájuk szánni, a vége 86,5 milliárd lett.  

Attól függetlenül, hogy mit gondolunk a csatornáik színvonaláról, egy lazább összehasonlításra jó lehet, hogy az RTL Klubot is kiadó Magyar RTL Zrt. kevesebb mint 30 milliárd forintból lehozta a tavalyi évet. Vagy hogy a Magyar Tudományos Akadémia az összes programjával és kutatóközpontjával összesen kerül feleennyi közpénzbe.

Jövőre alapjáraton terveznek 80,7 milliárdot a sok erőfeszítés eredményeképp teljesen átláthatatlanul működő szervezetnek.

Rovatok