Index Vakbarát Hírportál

A GVH rábólintott Garancsi új bizniszére

2017. december 7., csütörtök 12:09

Az egész magyar készpénzforgalom felett kormányközeli cégek vehetik át az irányítást, ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal döntése alapján rendben volt, hogy a Garancsi István tulajdonában lévő GaranSec Zrt. megvásárolta a G4S biztonsági cégcsoport magyarországi érdekeltségeit, konkrétan a G4S Biztonságtechnikai Zrt.-t, a G4S Holding Kft.-t, és a G4S Készpénzlogisztikai Kft.-t.

A nagy-britanniai székhelyű vállalat a felvásárlás után ki is vonul Magyarországról.

Az Index korábban úgy értesült a G4S Holding ügyvezető igazgatójától, hogy a GaranSec Zrt. a távfelügyeletes őrzéssel foglalkozó G4S Biztonsági Szolgaltatások Zrt.-t is megvette, erről az üzletről a GVH közleményében nincs szó.

A versenyhivatal szerint a felvásárlások nem csökkentik jelentős mértékben a versenyt ezen a piacon. A magyar készpénz-szállítási piac három vezető szereplője, vagyis a G4S-csoport, az MPT Security és a TrezEx immár egyaránt kormányközeli üzletemberek befolyása alá tartozik.

A versenytársak közül kettő emelkedik ki. A Magyar Postának, illetve a takarékok világának is dolgozó, elsősorban a nyugdíjak és a sárga csekkek készpénz-igényéből profitáló MPT Security a takarékok és a posta fennhatósága alatt áll, vagyis Mészáros Lőrinc szélesebben értelmezett érdekköréhez tartozik.

Végül a bronzérmes, a kisebb piaci megbízásokért küzdő TrezEx Boris Mihály és Gubicza Ágoston alapkezelőjének irányítása alatt áll, ami az eximes tőkealap-háttér miatt politikailag Szijjártó Péter és Rogán Antal világához sorolható.

A piac mind a szolgáltatói oldalról erősen koncentrált volt az utóbbi 10 évben

A készpénzlogisztika alapvető funkciója, hogy összepárosítsa a gazdaságban jelentkező készpénztöbbletet és az igényt. Ebből következően a teljes rendszer hatékonyságának alapvető feltétele a szereplők közötti kooperáció. Ezt a gyakorlatban eddig a G4S egyfajta monopólium kiépítésével igyekezett elérni.

Ez a cég rendelkezett a nagyobb hálózatok (bankok, kereskedelmi láncok) ellátását is biztosítani képes kapacitással. A posta saját cége is nagy kapacitással rendelkezett, de azt a speciális postai igényekre fejlesztették ki, nem pedig a hagyományos pénzszállításra, azért kisebb kereskedelmi láncok kiszolgálására így is alkalmas volt. Részletesebben itt írtunk a témáról.

Rovatok