Index Vakbarát Hírportál

Gyanús volt az OLAF-nak, nyomoznak Rogán találmánya ügyében

2018. március 19., hétfő 11:30

Nyomoznak a Rogán Antal nevével fémjelzett mobilaláírás ügyében, derül ki a Polt Péter legfőbb ügyész által kiadott adatokból, amelyet Hadházy Ákos LMP-s politikus ismertetett hétfőn.

A nyomozás az OLAF ajánlása után kezdődött és a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya végzi. Az aláírási eljárást kifejlesztő Profitrade 90 Kft. 256 millió forint uniós pénzt nyert a projektre,

a NAV most költségvetési csalás gyanújával nyomoz.

Annak idején a Népszabadság írta meg egy szabadalmi kérelem alapján, hogy Rogán Antal egy digitális aláírási eljárás feltalálói között szerepel, a fideszes politikus pedig meg is erősítette a hírt. Azt nyilatkozta, büszke arra, hogy részt vett az elektronikus aláírással kapcsolatos eljárás kifejlesztésében és hogy ezzel értéket teremtett.

A Mobilisign nevű eljárás feltalálását azonban már akkor sem mindenki tekintette értékteremtésnek. A piaci szereplők jelezték, ehhez hasonló megoldás igen sok létezik a piacon, hogy ezek működése mennyiben tér el a találmányban leírttól, az kérdéses. Az OLAF figyelmét pedig azzal keltette fel a projekt, hogy az aláírási eljárást kifejlesztő cég a kutatáshoz 256 millió forint uniós pénzt is kapott.

Okot adhatott a figyelemre az is, hogy Rogán feltalálótársának, a céget vezető Csik Balázsnak nem ez volt az első üzlete, amivel a hírekbe került: hozzá köthető például a Fidesz-kormányok alatt sikert sikerre halmozó Hunguard nevű cég is. Ők végezhették annak idején a NAV szerverére kötött nyerőgépek rendszereinek auditálását, aztán a közműcégekét, és a pénzügyi szektor cégeiét is. A történetről itt írtunk részletesebben.

A mobilaláírás ügye mellett más kutatásfejlesztési projekteket is gyanúsnak talált az OLAF, ezekben szintén nyomozás folyik. Polt Péter közlése szerint összesen harminc ügyben nyomoznak 9,7 milliárdos értékben. Ezeknél szintén arra gyanakszanak, hogy "elkutatták" az uniós pénzeket.

Az ügyben a Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ a következő közleményt adta ki:

Az Origo megkereste a NAV-ot, hogy igaz-e az állítás, hogy Rogán Antal feltalálótársai, Csík Balázs és Lengyel Csaba ellen nyomoznak. "A megkeresésében nevezett személyek ellen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem folytat eljárást/nyomozást" - válaszolta a NAV kérdésükre.

A KTK ezek alapján álhírnek minősíti a nyomozásról szóló beszámolót. Csakhogy az, hogy Rogánék ellen nem nyomoznak, még önmagában nem cáfol semmit, a nyomozóhatóságok ugyanis gyakran ismeretlen tettes ellen indítanak nyomozást még akkor is, ha tudni, kik lehetnek érintettek az adott ügyben. Ráadásul hogy itt nyomozás folyik, az nem egy kósza sajtóértesülés, hanem a legfelsőbb ügyész állítja hivatalos válaszban, még ügyszámot is megadott hozzá (OF/2015/1028/B4).

Rovatok