Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a nagy uniós vizsgálat a kettős élelmiszer-minőségről

2018. június 8., péntek 09:24

A visegrádi országok vélelme a keleten és nyugaton is forgalmazott termékek eltérő összetételéről eddig nem volt bizonyítható, most az unió indít sorozatvizsgálatot az ügyben – írja a Népszava. 

Győrben fognak bevásárolni a jövő héten az Európai Bizottság kettős minőségű élelmiszereket vizsgáló szakértői, hogy összehasonlító elemzést végezhessenek a termékeken – értesült a lap a testület tudományos kutatóközpontjának belgiumi részlegétől. A magyarországi árukat osztrák és németországi boltokban beszerzett, azonos termékekkel fogják összevetni.

A közép- és kelet-európai országok egy csoportjának kérésére az Európai Bizottság tavaly kezdte el vizsgálni, hogy bizonyos élelmiszerek valóban silányabb minőségben kaphatók-e a kontinens keleti felén, mint nyugaton. Ezzel összefüggésben a kutatóközpontnak tavaly óta feladata a kettős minőségű élelmiszerek állítólagos problémájának a feltárása. Már elkészítették az azonos márkájú és csomagolású termékek összetevőinek és állagának, aromájának összehasonlíthatóságát lehetővé tevő módszertant, amire támaszkodva hamarosan megkezdik a több tagországra kiterjedő tesztelések megszervezését. Eredmény az év végére várható.

Ha az elemzések során beigazolódik a gyanú, akkor a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató cégeket példásan megbüntethetik – mondta Franz Ulberth csoportvezető. A szakember szerint a minőségi különbséget általában nehéz megállapítani, hiszen sok függ az egyéni ízléstől, elvárástól, érzékeléstől. A panaszosok által eddig bemutatott bizonyítékok sem állták ki a hitelesség próbáját, mivel eltérő mintavételi, tesztelési előírásokat követtek, és a kapott adatokat sem értelmezték egységesen.

Rovatok