Index Vakbarát Hírportál

Több munkahelyet ad a mesterséges intelligencia, mint ahányat elvesz

2018. július 17., kedd 13:02 | aznap frissítve

A mesterséges intelligencia ugyanannyi munkahelyet fog teremteni az Egyesült Királyságban, mint ahányat elvenni az elkövetkezendő 20 év alatt - írta a BBC.

A PwC kutatása alapján a mesterséges intelligencia elősegítené a gazdasági növekedést, viszont gyökeresen megváltoztatná a munkaerőpiacot. Nem mindenki kerülne ki győztesként  ebből a küzdelemből, sok gazdasági szektorban csökkenne a foglalkoztatottak száma.

John Hawksworth, főelemző a PwC-nél, azt mondta, hogy a nagy technológiai áttörések, mint például a gőzgép vagy a számítógép elvesznek munkahelyeket, de ugyanakkor jelentősen megnövelik a hatékonyságot. Ez csökkenti az árakat és növeli az abszolút bevételt illetve a fogyasztást, ami keresletet generál új munkaerő iránt.

Kik lesznek az új szituáció győztesei?

Az elemzésük alapján ugyanez fog történni a mesterséges intelligenciával, robotokkal és egyéb hasonló technológiával, de a munkahelyek eloszlása a szektorok között nagyon meg fog változni a folyamat során. Úgy számolnak, hogy 

körülbelül hétmillió munkahelyet fog elvenni a mesterséges intelligencia, de ennél többet, 7,2 milliót fog teremteni,

kétszázezer munkahellyel gyarapítva az angol munkaerőpiacot. 

Egyes szektorok jobban járnak, mint mások: az egészségügyben 22 százalékkal, a tudományos és tech szektorban 16 százalékkal az oktatásban pedig 6 százalékkal gyarapodnának a munkahelyek. Ezzel szemben, a gyári munkahelyek akár 25 százalékkal csökkenhetnek, a szállítási és raktármunkákkal foglalkozók akár 22 százaléka veszítheti el a munkáját és a közigazgatásban 18 százalékkal lehet kevesebb a foglalkoztatottak száma - mondta a PwC.

A PwC mesterséges intelligenciával foglalkozó munkacsoportjának a vezetője azt nyilatkozta, hogy a negyedik ipari forradalom az erős digitális készségekkel rendelkezőknek, az olyan készségekkel rendelkezőknek amelyeket nem tudnak vagy csak nehezen tudnak a gépek utánozni, például a kreatív gondolkodásúaknak és a csapatjátékosoknak, fog kedvezni.

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a mesterséges intelligencia hatása mégsem lesz annyira romboló, mint gondoltuk. Áprilisban az OECD bírálta az Oxfordi Egyetem előrejelzését, ami azt jósolta, hogy az Egyesült Államokban a munkahelyek 47 százaléka és az Egyesült Királyságban a munkahelyek 35 százaléka volt komoly veszélyben az automatizációval szemben.

Az OECD ehelyett 10 százalékra becsülte a mutatót az USA esetében és 12 százalékra az Egyesült királyság esetében, azonban a szervezet is elismerte, hogy a foglalkoztatottak munkaköre nagy mértékben meg fog változni.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok