Index Vakbarát Hírportál

Kisebb hiányosságokat talált az ÁSZ ellenzéki pártalapítványoknál

2018. július 30., hétfő 12:08

Befejezte az Állami Számvevőszék a Jobbik, a Párbeszéd, a Liberálisok és az Együtt pártalapítványainak ellenőrzését. Az ÁSZ – eltérő mértékben – mind a négy pártalapítványnál tárt fel gazdálkodási és könyvvezetési szabálytalanságokat, hiányosságokat. Ezek kijavítása érdekében pedig javaslatokat fogalmazott meg a kuratóriumi elnököknek, akiknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – derül ki az ÁSZ közleményéből.

Az Állami Számvevőszék Jobbik Magyarországért Alapítvány 2015-2016. évi gazdálkodását vizsgálta. Az ÁSZ lezárta továbbá a Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Liberális Magyarországért Alapítvány és a Váradi András Alapítvány 2015-2016. évi gazdálkodásának ellenőrzését is. E három pártalapítványnál az ellenőrzések a beszámolási kötelezettség teljesítése tekintetében kiterjedtek a 2014. évre is. 

A Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Liberális Magyarországért Alapítvány és a Váradi András Alapítvány esetében - tekintettel a feltárt szabálytalanságok lényegességére - az ÁSZ felhívja a figyelmet arra, hogy szabálytalanságok jövőbeli kiküszöbölésére alkalmas intézkedési terv elkészítése alapvető feltétele annak, hogy az érintett pártalapítványok elkerüljék a költségvetési támogatásuk felfüggesztésére irányuló, törvényben rögzített számvevőszéki kezdeményezést.

A konkrét szabálytalanságokat és hiányosságokat az ÁSZ közleménye részletezi, amit ide kattintva lehet elérni.

Rovatok