Index Vakbarát Hírportál

Németországban is sztrájkolnak a Ryanair pilótái

2018. augusztus 8., szerda 13:13

A német Ryanair pilóták is csatlakoztak ahhoz a munkabeszüntetési akcióhoz, amelyet a svéd, ír és belga pilóták tartanak pénteken az ír fapados légitársaságnál - írja az MTI. 

A sztrájk péntek hajnali 1 órától szombat hajnali 3 óráig tart és az összes németországi Ryanair járatot érintheti.

A belga pilóták sztrájkja miatt már több Budapest és Brüsszel között közlekedő járatot töröltek. A német pilóták csatlakozásával ez lehet a Ryanair történetének legnagyobb munkabeszüntetési akciója, a társaság eddig napi 2400 járatából 146-ot törölt.

A munkabeszüntetési akciót a svédek és a belgák kezdeményezték, mert nem tudtak megállapodni a légitársasággal a munkakörülmények javításáról. A pilóták, légiutas-kísérők egyebek közt azt szeretnék, ha a saját országuk szerinti jognak megfelelő szerződésük lenne, mert jelenleg minden Ryanair munkavállalót ír szerződéssel foglalkoztatnak.

A pilóták nem tartják megfelelőnek a munkakörülményeket a légitársaságnál: állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csakis akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg. Múlt héten a belga, spanyol, portugál és olasz személyzet egy része sztrájkolt ugyanezen okok miatt.

A német szakszervezet közleménye szerint a légitársaságot terheli a felelősség azért, hogy sztrájkhoz vezet a fizetésekről és a munkakörülményekről folytatott egyeztetés, mert a Ryanair vezetősége kizár minden olyan intézkedést, amely a személyi jellegű költségek emelkedéséhez vezet. A Ryanair vezetője, Michael O'Leary híresen ellenséges viszonyban van a munkavállalóival, akiket egy alkalommal "lusta barmoknak" nevezett, akiket néha fenékbe kell billenteni. 

A Ryanair az üzleti évének június végével záródott első negyedévében 319 millió euró (102 milliárd forint) adózott eredményt ért el. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de meghaladja a szakértők által várt 305 millió eurót.

Rovatok