Index Vakbarát Hírportál

Az ÁSZ felszólítása ellenére se hozta rendbe a gazdálkodását az ORÖ

2018. augusztus 29., szerda 11:47

Az Állami Számvevőszék befejezte az Országos Roma Önkormányzat utóellenőrzését, ami a korábbi ellenőrzés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési terv végrehajtását értékelte. Az utóellenőrzés alapján az intézkedési tervben foglalt feladatok jelentős részét az Országos Roma Önkormányzat nem hajtotta végre, így nem volt biztosított a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható, átlátható és szabályszerű gazdálkodás – derül ki az Állami Számvevőszék közleményéből.

Az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzését az ÁSZ 2015-ben ellenőrizte a 2011. január 1. és a 2014. június 30. közötti időszakra vonatkozóan. Az ÁSZ 24 feladatot határozott meg az önkormányzatnak, az utóellenőrzés során azt nézték meg, hogy ezek teljesültek-e.

Az utóellenőrzés megállapította, hogy az Országos Roma Önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott 24 feladatból határidőre egyet sem hajtott végre:

Az Országos Roma Önkormányzat vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága és annak működése továbbra sem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az Állami Számvevőszék levelet küldött a nemzetiségi önkormányzat elnökének, valamint az önkormányzati hivatal hivatalvezetőjének a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében. A törvényi előírás szerint a címzettek tizenöt napon belül kötelesek megtenni a megfelelő intézkedéseket, és erről tájékoztatniuk kell az Állami Számvevőszéket.

Az ÁSZ 2015-ös ellenőrzéséről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok