Index Vakbarát Hírportál

Irigykedhetünk – a lengyeleknek sikerült az A

2018. október 12., péntek 23:19

A Standard & Poor's A-kategóriás államadóssá minősítette fel Lengyelországot. Magyarország is nagyon várja az elitkategóriás besorolást, de egyelőre ez csaknem akar összejönni.

Péntek éjjel a Standard & Poor's elsőrendű, vagyis A államadós-osztályzati kategóriába minősítette fel Lengyelországot, amit mindenekelőtt a lengyel gazdaság erőteljes, kiegyensúlyozott növekedése és a vártnál jobb költségvetési teljesítménye indokolt – adta hírül az MTI.

Nagyon hasítanak a lengyelek

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB plusz-ról egy fokozattal A mínuszra javította a hosszú futamidejű lengyel szuverén devizaadósság osztályzatát. A helyi valutában fennálló hosszú lejáratú lengyel államadósság besorolását a cég A mínuszról A-ra emelte.

Kivitelre lőnek

Mindkét osztályzat kilátása stabil. Indoklásában az S&P kiemelte: a lengyel gazdaság versenyképességét mutatja, hogy az idén az exportszektor állítja elő a lengyel hazai össztermék (GDP) 55 százalékát, jóllehet 2000-ben a kivitel aránya a GDP-ben még alig 27 százalék volt.

Másnál is ilyen jók

A lengyelek besorolása a Moodysnál A2, míg a kanadai DBRS hitelminősítőnél A. Bár a politikai és a társadalmi folyamatok terén Lengyelország mostanában az egyik legtöbbet kritizált európai uniós állam, de Lengyelország felismerte, hogy a gazdaságba, a piaci folyamatokba nagyon káros beleszólni.

Mi még csak remélünk

Magyarország, sajnos egyelőre Lengyelországnál rosszabb megítélésű adós, de azért a jó makrogazdasági számainkra alapozva, már mi is nagyon várjuk a felminősítést.

Egyelőre azonban

besorolást tart indokoltnak, de előbbi kettőnél legalább a kilátások pozitív, ami azt sejteti, hogy hamarosan sikerülhet végre a feljebb lépés.

Kettős mérce

Addig pedig jól szórakozhatunk minden kormányzat örök retorikai elemein.

Rovatok