Index Vakbarát Hírportál

Élesedik a törvény: azt is tudni fogják, hogy hol nyaraltál

2019. január 20., vasárnap 10:30

Az idei évtől kezd élesben működni a turizmus törvény módosítása, amelynek eredményeként napra pontosan nyomon lehet követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe, írta a balatontipp.hu

A törvényt kiegészítő kormányrendelet szerint a szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló "egyéb szálláshelyeknek" december 31-ig kell regisztrálni magukat a Rogán Antal által életre hívott Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK).

Kötelesek telepíteni a szálláshelykezelő szoftvert (SzSZ) is, hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről.

Ha a szálláshely-szolgáltató nem küldi az adatokat, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.

A NeTAK számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, a szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV dolgozói is.

A törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét. Az új rendszerben ugyanis a szállásadó által eddig is elkért személyes adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver

automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.

Ha a rendőrség részletes adatokra lenne kíváncsi, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet, amit a szálláshely-szolgáltatónak térítésmentesen teljesíteni kell, digitálisan. A rendőrségnek ezen kívül arra is lehetősége lesz, hogy a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket folytasson a szállásadók által feltöltött adatokat tartalmazó tárhelyen.

A jogszabály kizárja, hogy egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól. A törvény ugyanis kimondja, a szálláshely-szolgáltató csak akkor fogadhat valakit vendégként, ha az előírt okmányokat bemutatta. Ennek hiányában meg kell tagadni a szolgáltatást.

Rovatok