Index Vakbarát Hírportál

15 milliárdot vett vissza a rendőrség tavaly bűnszervezetektől

2019. április 23., kedd 08:31

Tavaly mintegy 15,4 milliárd forintnyi értéket szerzett vissza a rendőrség bűnözőktől – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A lap megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogyan alakult a kényszerintézkedéssel visszaszerzett vagyon értéke az elmúlt években. Az adatszolgáltatás szerint 

a magyar bűnszervezeteknél 2008-ban még csak 4,8 milliárd forintot találtak, ez azt jelenti, hogy tíz év alatt csaknem megháromszorozódott ez a szám.

A tavalyi eredmény majdnem felét a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodához tartozó Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) hozta, amely mintegy hétmilliárd forintot gyűjtött be a lefoglalások útján. Ezekben 590 természetes és 142 jogi személy volt érintett.

A VVH-t azért hozták létre, hogy titkos nyomozással számolja fel a maffiacsoportok anyagi hátterét. Megalakulása óta több mint 203 milliárd forint összegben hajtott végre vagyonvisszaszerzést. Az ORFK közlés szerint

az eljárások során futballstadiont, szállodát, dematerializált milliárdos értékpapír-portfóliót és többfajta kriptovalutát is zár alá vettek.

Rovatok