Index Vakbarát Hírportál

A szülők átadhatják a gyedjogosultságukat a nagyszülőknek

2019. április 26., péntek 10:53

Több unoka után több nagyszülői gyed is igénybe vehető lesz január 1-jétől, mondta Novák Katalin egy csütörtöki budapesti idősklub-találkozón, számolt be az MTI. Novák Katalin a családvédelmi akcióterv időseket érintő részeit ismertetve azt mondta, jövőre a dolgozó szülők átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik – még nem nyugdíjas – nagyszülőnek.

A munkaerőpiaci szempontból aktív nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa.

A gyedjogosultság akkor adható át valamelyik nagyszülőnek, ha mindkét szülő, illetve egyedülálló esetén a szülő, dolgozik.

 A gyed összegét ebben az esetben a nagyszülő fizetése alapján határozzák meg.

A nagyszülő, aki a gyedet kapja, nem adhatja a gyermeket bölcsődébe, és legfeljebb az otthonában folytathat keresőtevékenységet,

hiszen a cél, hogy gondoskodjon a gyerekről, vagy a gyerekekről akár a saját, akár a szülők háztartásában – mondta el az államtitkár. 

Novák Katalin a kormányzati családpolitika idősebbeket érintő újabb elemei között említette, hogy a központi közigazgatásban dolgozók, unokánként, 5 napos nagyszülői szabadságot kapnak. Megemlítette, hogy a Nők 40 program továbbra is nyitva áll azok számára, akik a feltételeknek megfelelnek. Eddig 247 ezren éltek e lehetőséggel.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Szigetvary Zsolt / MTI)

Rovatok