Index Vakbarát Hírportál

48 ezer sztrájkoló munkást rúgtak ki egy indiai vállalattól

2019. október 7., hétfő 19:38

A tilalom elleni sztrájk miatt kirúgták az állami közlekedési vállalat 48 ezer dolgozóját a délkelet-indiai Telangana államban. Az indoklás szerint a sztrájkolók megbocsájthatatlan bűncselekményt követtek el az egyik legfontosabb hindu ünnep előtt, amin milliók akarnak majd hazautazni a családjaikhoz kedden.

A telanganai buszsofőrök, kalauzok, jegypénztárosok, de az állami cég más dolgozói is a múlt héten bejelentették: határozatlan ideig beszüntetik a munkát, hogy így követeljenek jobb munkakörülményeket.

A vállalat két nap munkabeszüntetés után felszólította dolgozóit, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Mivel ezt nem tették meg, elbocsájtotta őket. A személyszállítás zavartalanságának biztosítására a cég saját közlése szerint több tízezer magánsofőrt és kalauzt bérelt fel a megüresedett pozíciókra – jelenti az Indiában kialakult helyzetről az MTI.

Az indiai jog tiltja a nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtó közalkalmazottaknak a munkabeszüntetést, amennyiben mégis így tesznek, el lehet bocsájtani őket. Ilyen munkakörnek számít a többi között a személy- és áruszállítás, a telefonszolgáltatás, illetve a vámhatóságnál végzett tevékenység is. A törvényi tiltás ellenére gyakran sztrájkolnak ezekben az ágazatokban, és nem is szokták elbocsájtani ezeket a munkavállalókat, mivel az intézkedések kellemetlen politikai következményekkel járhatnak.

2003-ban Tamilnáduban az akkori főminiszter több mint 170 ezer sztrájkoló közalkalmazottat és tanárt bocsájtott el. Később azonban nem választották újra, a helyi sajtó szerint éppen azért, mert a tömeges elbocsájtást zokon vették a helyi választópolgárok.

Rovatok