Index Vakbarát Hírportál

A magyar oldalon elkészült a román-magyar gázszállítást lehetővé tevő állomás

2019. október 7., hétfő 14:02

Átadták Csanádpalotán az FGSZ Zrt. új kompresszorállomását, amelynek köszönhetően lehetővé válhat a román-magyar kétirányú gázszállítás – számolt be az MTI.  Miután Romániában is befejeződnek a fejlesztések, 2020 májusától mindkét irányba legalább 1,75 milliárd köbméternyi gáz szállítására nyílik lehetőség évente.

Szijjártó Péter külügyminiszter az átadón arról beszélt, a beruházás egész Dél-Kelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó létrejöhessen. A fejlesztés következő ütemében a kétirányú gázszállítás éves kapacitását 4,4 milliárd köbméterre növelik - mondta hozzátéve, hogy "itt van az ideje annak, hogy mindenki elvégezze a régióban és globálisan is a saját házi feladatát" a nemzetközi összeköttetések fejlesztése terén.

A miniszter közölte azt is, Magyarország minden szomszédos országgal dolgozik a gázhálózatok összekötésén. A Szerbiával való együttműködés egyik célja, hogy a török áramlat második szálán érkező gáz is eljuthasson Közép-Európába. Amennyiben a bolgár rendszer-üzemeltető megadja a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október végén 10 milliárd köbméter gázra írható ki kapacitáslekötési eljárás a magyar-szerb határra, mondta. 

A román gázvezeték-történethez az is hozzátartozik, hogy Magyarország abban reménykedik: az osztrák OMV és az amerikai Exxon majd egy csomó földgázt hoz ki a Fekete-tengerből, és abból tudunk vásárolni, vagyis a román irány lehetne az oroszoktól történő függetlenedés záloga. Egyelőre azonban ez éppen fordítva történik, a HU-RO irány él, rengeteg földgáz megy Magyarországon keresztül Romániába, míg a RO-HU kapacitások kiépítése Romániában döcög. A bonyolodó magyar gázellátási helyzetről itt olvashat bővebben

Rovatok