Index Vakbarát Hírportál

Kölcsönzött munkaerővel pótolja az elbocsátott dolgozóit az oroszlányi Wescast

2020. május 28., csütörtök 18:43

Kölcsönzött munkaerővel pótolják az elbocsátott dolgozókat az oroszlányi Wescast Hungary Autóipari Zrt-nél, derült ki az RTL Klub riportjából.

A kipufogóöntvényeket készítő kínai cégnél két és fél hete indult újra a termelés. Előtte majdnem egy hónapig nem volt munka, és ez idő alatt az ott dolgozók nem kaptak fizetést. A gazdasági kiesés miatt később viszont több embert is elbocsátott a vállalat.

A VASAS SZAKSZERVEZET ADATAI SZERINT összesen 180 EMBER vesztette el az állását.

A Wescast vezetője viszont azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy 15 embernek mondott fel a cég, míg többen kérték, hogy közös megegyezéssel távozhassanak, amely elől a vállalat nem zárkózott el. 

A cég vezetője elismerte, hogy szerződésben állnak egy munkaerő kölcsönző céggel, összesen nyolc kölcsönzött munkatársat alkalmaznak. Ez a szám viszont még minden bizonnyal nőni fog, mert a munkaerő kölcsönző továbbra is hirdeti a poziciókat, azonnali kezdéssel. 

A szakszervezet úgy tudja, a Wescast nemrég kapott egy nagyobb megrendelést, és ehhez keresnek sürgősen munkaerőt, de csak átmeneti időről van szó.

A szakszervezetnél több olyan dolgozó is jelentkezett, akiket a cég elküldött két hete, most viszont visszavenné, de csak azzal a feltétellel, ha visszafizetik a végkielégítést.

A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek fontos szerepet játszanak a kormány szerint a gazdasági újrakezdésben, erről Szijjártó Péter, külügyminiszter beszélt pár hete, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Prohumán Kft.-vel. 

Magyarországon 2002 óta lehet közvetítő cégektől alkalmazottakat bérelni. A munkaerő-kölcsönzés azóta évi több százmilliárd forint forgalmat termelő iparággá fejlődött, tette hozzá Szijjártó.

Arról viszont nem beszélt, hogy a kölcsönzött munkaerő a lehető legkiszolgáltatottabb munkaviszonyban dolgozó embereket jelenti.

Rovatok