Index Vakbarát Hírportál

Nem érezhető a tejtermékek kisebb áfája

2009. augusztus 26., szerda 07:41 | aznap frissítve

Júliusban újabb egy százalékkal, kilogrammonként 54,93 forintra csökkent a nyers tej termelői átlagára, ami tovább nehezíti a termelők helyzetét. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tejpiaci jelentése szerint a felvásárolt nyers tej mennyisége 11 százalékkal volt kevesebb 2008 júliusával összevetve.

Az, hogy mindeközben idén először végre emelkedtek - igaz, csak fél százalékkal - a feldolgozói értékesítési árak, aligha jelent könnyebbséget az ágazatnak. A feldolgozói árak elmaradása az előző év júliusához képest 12 százalékos. Mindeközben bár a hónap elejétől életbe lépett a tejtermékek kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsa, a fogyasztói árak nemhogy csökkentek volna, de még tovább is emelkedtek egy százalékkal és ugyanekkora mértékben haladják meg a tavalyi hasonló időszak árszintjét.

Az exportárak már kedvezőbben alakultak: az AKI adatai szerint júliusban az előző hónaphoz képest két százalékkal többért, kilogrammonként 59,14 forintért került külföldre a hazai nyers tej. A 2008. júliusi árakkal összevetve azonban mintegy 23 százalékkal maradnak el az idei kiviteli árak. Jelentősen, csaknem 34 százalékkal csökkent a nyerstej-export mennyisége is, meglepetésre azonban a KSH adatai szerint 2009 első öt hónapjában 18 százalékkal bővült a sajtkivitel.

A tej és tejtermékek külkereskedelmi egyenlege továbbra is negatív: amíg az import értéke az idei első öt hónapban csaknem elérte a 25 milliárd forintot, addig az export mindössze 16,1 milliárd forint volt. Az előző év azonos időszakához képest az import értéke 11, az exporté 21 százalékkal volt kevesebb. Az alacsony hazai termelői árak miatt egyre több veszteséges termelő dönt az állományok fölszámolása - az elmúlt három év alatt kétezerrel csökkent az egyéni gazdaságok száma -, illetve az állatok vágóhídra küldése mellett.

Az AKI adatai szerint 2009 első öt hónapjában a tehénvágások száma kilenc, az üszővágásoké pedig hét százalékkal növekedett 2008 azonos időszakához képest. Ezzel a hazai tehénállomány a tavaly júniusi 325 ezerről 320 ezerre mérséklődött. Az előző évhez képest az állomány főként a Dunántúlon csökkent - 5,5 ezerrel kevesebb tehenet tartottak -, Közép-Magyarországon stagnált, míg az Alföldön és Észak-Magyarországon egyaránt ötszázzal bővült. Átalakulóban van a tehénállomány hasznosítása is, mivel folyamatosan csökken a tejhasznú állomány: idén június elején 2000-hez képest 16, az előző évhez képest pedig három százalékkal kevesebb tejelő tehén volt az országban. Ez idő alatt azonban hatról 19 százalékra növekedett a húshasznú tehénállomány aránya.

Rovatok