Index Vakbarát Hírportál

60 ezer tüntetőt várnak a NATO-csúcsra

2009. április 3., péntek 11:44

Háromszáz embert állítottak elő a rendőrök a pénteken kezdődő strasbourgi NATO-csúcs előtt, közülük 105-en még mindig őrizetben vannak. Több ezer anarchista csütörtökön csapott össze a rendőrökkel, buszmegállókat rongáltak meg és barikádokat emeltek. A szervezők szerint akár a 60 ezret is elérheti a tiltakozók száma.

Háromszáz embert vett őrizetbe a francia rendőrség a pénteken és szombaton a NATO-csúcsnak helyet adó Strasbourgban, ahol a tüntetők csütörtökön összecsaptak a hatóság embereivel. A rendőrség pénteki tájékoztatása szerint többségüket már szabadlábra helyezték, ám 105 ember még mindig a rendőrkapitányságokon van.

Strasbourgban mintegy kétezer tüntető tartott csütörtök délután felvonulást. A maszkot viselő demonstrálók be akartak menni a belvárosba, ám ekkor a rendfenntartók útjukat állták. A rendőrség szerint a tüntetők betörték több busz ablakait, kukákat gyújtottak fel, és barikádokat emeltek. Egy rendőrségi járművet is megtámadtak, végül könnygáz bevetésével sikerült megfékezni őket.

A kelet-franciaországi városban, a szomszédos német Kehlben, valamint Baden Badenben összesen 25 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra a NATO 60. évfordulóját is ünneplő csúcstalálkozóra készülve. A francia és a német hatóságok szerint 30 ezer és 60 ezer közötti lesz a tüntetők száma, és valószínűleg megjelenik majd több erőszakos csoport is.

Rovatok