Index Vakbarát Hírportál

Földön maradt az orosz lopakodó

2011. augusztus 21., vasárnap 17:42 | aznap frissítve

Az első orosz lopakodó vadászrepülőgépnek félbe kellett szakítania a felszállást a X. Moszkvai Légi és Űrkutatási Szalonon (MAKSZ), és újra kudarcba fulladt egy Bulava ballisztikus rakéta kilövésére tett kísérlet vasárnap.

Tavaly januárban emelkedett először a levegőbe a T-50 PAK FA típusú repülőgép, de a közönség előtt csak a mostani légi szalonon mutatkozott be szerdán. A lopakodó bemutató repülésre is indult volna, amikor 100 kilométer/óra sebességnél a pilóta behúzta a vészféket, mert meghibásodást észlelt a jobb hajtóműben. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a gép nem emelkedett fel, és szerencsére nem is csúszott ki a kifutópályáról.

A T-50-esnek a 2005-ben hadrendbe állított amerikai F-22 Raptorral kell felvennie a versenyt. Mindeddig nem terveztek a gépnek új hajtóműveket, és nem szerelték fel a legkorszerűbb műszerekkel. Szériagyártása a legderűlátóbb becslések szerint is csak 2015-ben kezdődhet meg. Moszkva szerződéseket kötött Indiával a gép fejlesztésében való együttműködésre, és orosz remények szerint az indiai légierő lesz majd a gép egyik fő megrendelője. Jelenleg két orosz lopakodóval folynak berepülési kísérletek, és a tervek szerint még idén további két gép is elkészül.

Ugyancsak az Interfax hírügynökség jelentette, hogy dolgavégezetlenül visszatért Szeverodvinszkbe a Jurij Dolgorukij nukleáris meghajtású, Borej osztályú tengeralattjáró, amelyről szombaton akartak kilőni egy Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. A kísérlet ezúttal azért maradt el, mert a tengeralattjáró energiellátásának egyik rendszere hibásodott meg.

A Bulavával tavaly decemberig 12 kísérletet hajtottak végre, és ezek többsége sikertelen volt, de idén július 28-án kilőtték a Jurij Dolgorukijról.
A Jurij Dolgorukij az új generációs tengeralattjárók prototípusa, és hasonmásait már építik Szeverodvinszkben.

A Bulavát szánják az orosz nukleáris erők egyik oszlopának, és a kilencvenes években kezdődött kidolgozása az egyik legköltségesebb orosz fegyverfejlesztési projekt.

Rovatok