Index Vakbarát Hírportál

Vékony jégen táncol a cseh elnök

2013. június 26., szerda 10:04

Milos Zeman cseh államfő mindenki ellen lépett Jirí Rusnok kormányfővé való kinevezésével – állítja egybehangzóan a szerdai prágai sajtó. Rámutatnak, hogy az úgynevezett hivatalnokkormányok korábban soha nem egy személy döntése alapján jöttek létre Csehországban, hanem a politikai tényezők jelentős részének a megegyezése alapján. Néhány kommentár szerint Zeman eljárása nem segít Csehországnak, inkább elmélyíti a bizonytalanságot.

A Hospodárské Noviny című gazdasági lap megjegyzi: bár az alkotmány szerint az államfő bárkit kinevezhet kormányfőnek, de tiszteletben kellene tartania a parlamenti erőviszonyokat.

„Zeman, Csehország történelmében először, nem vette figyelembe a parlamenti többséget, s ezzel összeütközésbe került a parlamenti demokrácia alapszabályaival. A kormány összetételének a választások eredményét, és nem az államfő elméjének állapotát kell tükröznie” – írja a lap. Úgy látja: Zeman nemcsak a koalíciónak, hanem az egész parlamentnek hadat üzent. A jövő szempontjából az lenne a legjobb, ha a pártok gyorsan megegyeznének az előre hozott választásban. A megoldás a TOP 09 kezében van, vezetőinek be kellene ismerniük, hogy a volt koalíció legitimitása sem éppen erős.

Előrehozott választást sürgetnek

„Zemanokrácia” – ezzel az első oldalas főcímmel ír az új kormányfő kinevezéséről a Lidové Noviny. A konzervatív újság megkérdőjelezi Zeman kijelentését, miszerint egy esetleges második kormányalakítási kísérletnél figyelembe venné, hogy az eddigi koalíciónak 101 képviselője van a parlamentben. „Az eddigi tapasztalatok alapján a képviselőház jól tenné, ha egyáltalán nem hinne az elnöknek” – állapítja meg a lap.

A jelenlegi helyzetből a lap csak két kiutat lát: vagy gyorsan eljutni a harmadik kormányalakítási kísérlethez, amikor a kormányfő személyére a képviselőház elnöke tehet javaslatot, vagy mihamarabb előre hozott választást tartani. „A parlamentnek kötelessége megújítani a parlamenti rendszert” – szögezi le a Lidové Noviny. Egy másik kommentárjában a lap rámutat: a múlt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a képviselőház feloszlatása nem lesz könnyű feladat. „Az alkotmány nem egyértelmű, az esetleges alkotmányos viták elhúzódnak, s a döntőbírói szerep azé az alkotmánybíróságé, amelynek összetételét éppen időben újította meg Zeman” – jegyzi meg az újság.

Ukrán világ jön

A liberális Mladá Fronta Dnes első oldalas szalagcíme: „Mindenki ellen.” A lap kommentátora úgy véli: Zeman az alkotmány megsértésének nagyon gyenge jegére tévedt, s önmagát kiáltotta ki legfőbb bírónak. „Ezt nem szabad megbocsátani neki” – írja az újság. Úgy véli: Zeman olyan kormányt akar, amely hű lesz hozzá, s ő lesz hatalmon.

Bár azt állítja, hogy ő is előre hozott választást akar, ennek az ellenkezője igaz. A választások várható győztesének, a szociáldemokrata-kommunista koalíciónak ugyanis semmi szüksége sincs az elnökre. „Visszaadná kezébe a koszorúkat, s emlékművekhez küldené beszédeket mondani” – jegyzi meg a lap. A lap szerint Zeman tapasztalt politikus, és nem koszorúkat, hanem hatalmat akar, amit az alkotmányosság peremén is kész kiharcolni magának. „Ha az elnöknek megbocsájtjuk ezt az antidemokratikus bűvészkedést, ukrán világ vár ránk” – állítja a Mladá Fronta Dnes.

Rovatok