Index Vakbarát Hírportál

Firenzei sírban keresik Mona Lisát

2013. augusztus 10., szombat 09:54

Felnyitottak egy régi firenzei sírt azzal a reménnyel, hogy a DNS vizsgálatok segítenek megtalálni Mona Lisát, Leonardo da Vinci leghíresebb festményének modelljét, írja a bbc.co.uk. A sírban Lisa Gherardini családja fekszik: egy selyemkereskedő lányának családja, akiről azt gondolják, hogy modellt ült a híres képhez.

Ahhoz, hogy a DNS-hez hozzájuthassanak a kutatóknak egy lyukat kellett vágniuk a kőtemplom padlójába, Francesco del Giocondo családi kriptája fölött. Azt tervezik, hogy a sírban található csontokból nyert DNS mintát összehasonlítják a közelben, a Santa Ursula kolostorban eltemetett három nőével. Ugyanis Lisa Gherdini ott halt meg, mint apáca 1542-ben, és azt remélik a családi sírban talált csontok valamelyike Lisa egyenes ági rokonáé, talán épp a fiáé Pieroé.

A kutatók szerint, ha a DNS teszt kimutatja az anya és fia kapcsolatot, akkor megtalálták Mona Lisát. Hozzátették, hogy azt is reméli, hogy a DNS mintából megrajzolható lesz Lisa Gherardini arca, és fejformája, amit összehasonlíthatnak a festménnyel. Leonardo da Vinci leghíresebb festménye a párizsi Louvre legnagyobb látványossága.

Rovatok