Index Vakbarát Hírportál

Már csak 39 ember hiányzik a mészárlás után

2013. szeptember 30., hétfő 14:51

Továbbra sincs meg az a 39 ember, akik az al-Sabáb terrorista szervezet kenyai merényletekor tűntek el. A szomáliai fegyveresek szeptember 21-én támadták meg a szomszédos ország fővárosában fekvő bevásárlóközpontot, és négy napon át tartották magukat a kommandósokkal szemben. A fegyveresek vérengzése során a legutóbbi adatok szerint 61 civil, hat rendőr és katona vesztette életét. A félszáz kenyai mellett az áldozatok között kilenc másik ország állampolgárai voltak.

A plázában túszokkal együtt magukat elbarikádozott terroristák kifüstölésekor öt fegyverest likvidáltak. Az épület három szintje beomlott a harcok során.

A rendőrség tíz embert vett őrizetbe a támadással kapcsolatban – köztük egy brit állampolgárt – nemcsak a helyszínen, de más pontokon, például Nairobi repülőterén is.

A Vöröskereszt a támadás utáni napokban 61 eltűntről adott hírt, ezt hétfőre 39-re módosította. A fennmaradó 22 emberből hetet a támadásban elhunytak között azonosítottak, tizennégyen élve előkerültek – írta a BBC, nem tisztázva, hogy mi lett a sorsa egy további személynek.

Az életben előkerültek közül többen nem is voltak a tragédia helyszínén, csupán rokonaik jelentették eltűnésüket a Vöröskeresztnek, miután nem tudtak kapcsolatba lépni velük – magyarázta a BBC-nek a pontatlanság okát a szervezet képviselője.

Kenya berágott Washingtonra

A támadás után az Egyesült Államok vasárnap utazásra nem javasolt országnak minősítette Kenyát, igyekezve távol tartani állampolgárait a kelet-afrikai országtól. A Reuters szerint a lépést barátságtalannak minősítette a kenyai belügyminiszter. Joseph Ole Lenku szerint a döntés indokolatlan, ezért szükséges volna, hogy Washington mielőbb változtassa meg „az Egyesült Államokkal baráti ország" besorolását.

Rovatok