Index Vakbarát Hírportál

A brit parlament elismerné Palesztinát

2014. október 14., kedd 00:52 | aznap frissítve

A palesztin államiság elismerésére szólította fel a brit kormányt hétfőn a londoni parlament, amely nagy többséggel megszavazta az erről benyújtott egyéni képviselői indítványt, írja az MTI.

A többórás vita után, hétfőn késő este megtartott szavazáson az alsóházi képviselők közül 274-en támogatták a beterjesztést, ellene tizenketten szavaztak. Az elfogadott javaslat nem bír törvényerővel, és nem kötelezi a brit kormányt a palesztin államisággal kapcsolatos politikájának bármilyen módosítására. Az indítvány is azt mondja ki, hogy a parlamenti aktus fő célja az izraeli-palesztin viszony kétállami alapon történő rendezésének elősegítése.

A Downing Street szóvivője már hétfőn este közölte, hogy a brit kormány nem változtat a palesztin kérdésben eddig követett politikáján. London jelenlegi álláspontja az, hogy egyelőre hivatalosan nem ismeri el a palesztin államiságot, de fenntartja magának a jogot arra, hogy ezt megtegye, ha a békefolyamat előmozdítása érdekében ezt látja helyénvalónak.A brit kormány tagjai a londoni parlamenti vitán és a szavazáson sem vettek részt.

Egy hete az új svéd miniszterelnök közölte, hogy az unió országai közül Svédország elsőként elismerné Palesztinát. Svédország kormányfője ugyan hangsúlyozta, hogy a konfliktust csak egy Izrael és Palesztin közti kétállami megoldással lehet lezárni, Izrael élesen reagált a felvetésre.

Rovatok