Index Vakbarát Hírportál

Abbász az ENSZ BT-hez fordul az újabb izraeli telepek miatt

2014. október 28., kedd 00:07

Újabb több mint ezer lakás felépítését támogatja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálem területén - írta a Jediót Ahronótra hivatkozva az MTI.

A tervek szerint hatszázhatvan lakást húznak majd fel a Ramat Slomó és négyszázat a Har Homa nevű, az 1967-es határvonalon túl fekvő izraeli lakónegyedekben. A jeruzsálemi körzeti építési bizottság kedden vitatja meg 1531, már 2013-ban végleg jóváhagyott, de később a nemzetközi tiltakozás hatására befagyasztott új lakóegység létrehozásának technikai akadályait, köztük a szükséges építési engedélyek ügyét.

A lap jelentése szerint Netanjahu biztonsági okokra hivatkozva ciszjordániai infrastrukturális építkezéseket is elrendel. Főként új utakat terveznek építeni a megszállt területeken, amelyek a miniszterelnöki hivatal közlése szerint a palesztin lakosságot is szolgálni fogják.

Az izraeli kettes tévécsatorna vasárnap este arról számolt be, hogy a miniszterelnök kétezer új ciszjordániai lakásról, tizenkét új útról, parkokról, diákotthonokról és a pátriárkák sírjának hebroni renoválásáról tárgyalt a jobboldali honatyákkal és a telepesek képviselőivel.

A lépéssel az izraeli kormányfő várhatóan még jobban magára haragítja az Egyesült Államokat, miután október elején a washingtoni kormányzat kijelentette egy kelet-jeruzsálemi építkezési tervről, hogy az "megmérgezi a légkört", és "eltávolítja Izraelt még a legközelebbi szövetségeseitől is". Szombaton Jaír Lapid centrista pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy az új ciszjordániai fejlesztési tervek tovább rontják az ország amerikai kapcsolatait, míg Cipi Livni igazságügy-miniszter egyenesen felelőtlennek nevezte a lépést.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elítélte a kelet-jeruzsálemi terjeszkedés terveit, és az ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte. A palesztin politikus kijelentette: a telepépítésekre vonatkozó tervek tovább erősítik Rámalláhnak az önálló államiság elnyerésére irányuló törekvéseit. Nabíl Abu Rodine, Abbász szóvivője pedig a VAFA palesztin hírügynökség tájékoztatása szerint hétfő este közölte: az újabb lakásépítések veszélyt jelentenek a felek közötti békefolyamatra.

Rovatok