Index Vakbarát Hírportál

Obama: nehéz ügy az izraeli-palesztin tartós rendezés

2015. március 22., vasárnap 08:24

Barack Obama amerikai elnök szerint a héten újraválasztott izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu választás előtti nyilatkozata miatt nehéz lesz utat találni a  béketárgyalásokon a tartós rendezéshez.

Obama a Huffington Post című amerikai online magazinnak adott interjúban egyebek között azt mesélte el, miről beszélt pontosan Netanjahuval, amikor csütörtökön felhívta őt, hogy gratuláljon választási sikeréhez. Az elnök szerint az Egyesült Államok továbbra is kétállamos megoldásban, független Izraelben és Palesztinában gondolkodik, de komolyan veszik Netanjahu kijelentését, így Washingtonnak fel kell mérnie, "milyen más lehetőségek állnak rendelkezésre" annak elkerülésére, hogy a térség ne süllyedjen káoszba.

Netanjahu a választás előtt azt mondta, hogy amíg ő a kormányfő, addig nem lesz palesztin állam. A kijelentés tovább növelte a feszültséget a hagyományosan jó amerikai-izraeli viszonyban, amely jelenleg egyik legsúlyosabb válságát éli: a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy Netanjahu kijelentése és újraválasztása nyomán Washington újraértékeli viszonyát Izraellel. (mti)

Rovatok