Index Vakbarát Hírportál

Tüntettek az etióp zsidók Jeruzsálemben

2015. április 30., csütörtök 22:55 | aznap frissítve

Több rendőr és demonstráló megsebesült a csütörtök este Jeruzsálemben a megkülönböztetésük ellen felvonuló etióp származású zsidók erőszakossá vált tüntetésén. A délután még békésen, száz fő részvételével indult tüntetés estére erőszakossá vált, miután a már ezer főssé lett tömeg a belvárosba vonult, és kövekkel támadt a feloszlatásukat könnygázzal megkísérlő rendőrökre - közölte az MTI.

A tömeget Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere próbálta lecsendesíteni, egy utcasarkon a földre ülve tárgyalni kezdett velük, és meghallgatta panaszaikat. A demonstrálók a tüntetés során a miniszterelnöki rezidenciához vonultak, utakat zártak el, és megakadályozták a villamos közlekedését.

A tüntetést két, etióp származásúak elleni, indokolatlanul erőszakos rendőri akció váltotta ki. Az egyik eset során a rendőrök megvertek egy etióp származású katonát, amit egy biztonsági kamera rögzített, és a felvétel az utóbbi napokban bejárta az izraeli közösségi médiát.

Az Izraelben élő etióp származásúak legfőbb követelése, hogy a rendőrség hagyjon fel az ellenük gyakorolt, általuk rasszizmusnak tekintett megkülönböztetéssel, és a csoportjukkal szembeni erőszakos fellépéssel.

Izraelbe az állam 1948-as megalapítása óta 120 ezer etiópiai zsidó vándorolt be. Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől, és izraeli vallási elöljárók csak az 1970-es évek közepén ismerték el őket zsidóként. 1975 óta az izraeli állam segítette és támogatta betelepülésüket.

Rovatok