Index Vakbarát Hírportál

Legalább hat embert megkéseltek a jeruzsálemi melegfelvonuláson

2015. július 30., csütörtök 19:38

Egy ultrtaortodox zsidó férfi késsel rontott neki a jeruzsálemi melegfelvonulás résztvevőinek csütörtökön, írja a Haaretz nevű izraeli lap.

Az azóta elfogott fanatikus hat embert szúrt meg, kettejük állapota súlyos, egy másik közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, további kettő pedig könnyebben sérült meg. A kiérkező mentősök mindegyiküket a helyszínen látták el, majd három különböző kórházba szállították őket.

A szemtanúk szerint az elkövető a felvonulók mögül tűnt fel, majd rontott nekik és döfködte őket ordibálva. Az egyik rendőrnek végül sikerült a földre kényszerítenie és hatástalanítania, majd letartóztatták. Később a felvonulás szervezői úgy döntöttek, hogy folytatják a menetet, amelyen egyébként többezren vettek részt.

Emberek sikoltoztak, és próbáltak menedéket keresni, a földön pedig véres emberek feküdtek

– mesélt az egyik szemtanú.

A Jerusalem Post információi szerint egy Lehava nevű szélsőjobboldali szervezet már a rendezvény előtt ígéretet tett, hogy nem fogják hagyni, hogy a felvonulás zavartalanul érjen véget.

Korábban tíz évvel ezelőtt történt hasonló eset: a 2005-ös felvonuláson szintén egy ultraortodox zsidó szúrt meg három embert. Jisáj Slisszer tíz éves büntetésének leülése után nemrég szabadult a börtönből. Van olyan feltételezés is, amely szerint újra ő támadhatott rá a békés tüntetőkre.

Rovatok