Index Vakbarát Hírportál

Újabb késelés volt Jeruzsálemben

2015. október 4., vasárnap 23:29

Újabb, feltehetően etnikai indíttatású késeléses merénylet történt vasárnap hajnalban Jeruzsálem óvárosában – írja az MTI.

A palesztin merénylő az óváros damaszkuszi kapujánál megkéselt egy tizenöt éves izraeli fiatalt. A rendőrök a helyszínen lelőtték a kelet-jeruzsálemi támadót. Az izraeli tizenévest közepesen súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Néhány órával korábban az óváros egy másik utcájában két izraelit késelt halálra az Iszlám Dzsihádhoz tartozó, Ciszjordániában élő palesztin fiatal, akire a rendőrök szintén halálos lövéseket adtak le a helyszínen.

A fokozódó erőszak miatt a biztonságiak a következő két napon csak izraeli állampolgároknak, az óváros lakóinak, turistáknak, az óvárosi üzletek dolgozóinak és az ott tanuló diákoknak engedélyezik a belépést az óváros falai közé. Az Al Aksza mecsetnél csak nők és gyerekek, valamint ötvenévesnél idősebb férfiak imádkozhatnak.

A merényletek után Jeruzsálemben több tucat izraeli jobboldali fiatal tüntetett. Elzártak egy utat, és azt kifogásolták, hogy a kormány politikája nem elég szigorú a palesztinokkal szemben. Több tüntetőt uszítás vádjával letartóztattak.

Netanjahu összehívta a biztonsági kabinetet

Jeruzsálemben igen feszült a helyzet. Zsidók megtámadtak egy arabokat szállító autót. A sofőr megpróbált elmenekülni és közben könnyebb sérüléseket okozott egy gyalogosnak, akit kórházba szállítottak.

Vasárnap hajnalban izraeli elitegységek terrorellenes razziát tartottak Dzseninben egy menekülttáborban. Őrizetbe vettek két terrortevékenységgel gyanúsított palesztint, robbanószereket és egy M–16-os lőfegyvert foglaltak le. Az izraeli csapatok megjelenésekor zavargások törtek ki, és tömegoszlató fegyvereket vetettek be a katonákra Molotov-koktélokat dobó fiatalok ellen. Palesztin források tizennyolc sebesültről számoltak be.

Az ENSZ New York-i közgyűléséről hazaérkező Benjámin Netanjahu miniszterelnök az elmúlt napok merényletei miatt vasárnapra összehívta a biztonsági kabinet ülését.

A tanácskozás után a kormányfő azt mondta, hogy további intézkedéseket rendelt el a terrorcselekmények megakadályozására és a terroristák megbüntetésére. Tájékoztatása szerint felgyorsítják a terroristák otthonainak lerombolását, fokozzák a biztonsági intézkedéseket Jeruzsálemben és Ciszjordániában, valamint kitiltják a jeruzsálemi óvárosból és a Templomhegyről azokat, akik erőszakra buzdítanak.

Netanjahu közölte, hogy Izrael a végsőkig harcolni fog a palesztin terrorizmus ellen.

Rovatok