Index Vakbarát Hírportál

Izraeli miniszter: nincsen szükség Palesztinára

2015. november 10., kedd 16:07

Naftali Bennet, Izrael oktatási minisztere és a kormánykoalícióban részt vevő Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt elnöke szerint nem megoldás, ha létrejön egy újabb arab állam. Szerinte a dzsihád elleni harcban Izrael feladná az előnyét, ha engedné Palesztina függetlenedését.

Ezzel szembement Bejnámin Netanjahu miniszterelnökkel, aki Barack Obama amerikai elnökkel együtt azt nyilatkozta, hogy az önálló államban látja a konfliktus rendezését.

„Abszurdnak tartom, hogy létrehozzunk még egy arab államot, hogy idővel az iszlamisták helyőrsége legyen” – idézi Bennet szavait a Time of Israel. A cionista kijelentéseiről ismert politikus szerint az önálló palesztin állam egy idejét múlt ötlet. Az izraeli-palesztin konfliktusról úgy véli, lassan eltűnik, hamarosan nem lesz aktualitása.

Bennet ugyanakkor szorgalmazta, hogy vonják szigorúbb katonai ellenőrzés alá a nagyobb ciszjordániai izraeli telepes övezeteket. Szerinte Jeruzsálemnek nem kell tartania a szigorú nemzetközi elítéléstől egy ilyen lépés esetén, mert a Nyugat számára a zsidó állam szövetségeseként ez a kedvező.

„Izrael előnyös helyzetben van a szabad világban a dzsihád elleni kampányban” – közölte Bennet, aki szerint az izraeli érdekekkel kellene Netanjahúnak foglalkozni. A jeruzsálemi templomdomb ügyét is felhozta: „Felháborító, hogy a muszlimokon kívül senki sem imádkozhat egy szent helyen” – mondta, utalva arra, hogy a templomdombon a hatóságok tiltják, hogy látható helyen viseljenek vallási szimbólumokat (pl. keresztet vagy Dávid-csillagot) a zsidó és keresztény hívők.

Rovatok