Index Vakbarát Hírportál

Elárasztott alagútból mentettek csempészeket Gázában

2015. december 8., kedd 14:22

Tizennégy palesztin cigarettacsempészt mentettek ki egy elárasztott alagútból a Gázai övezet és Egyiptom határán, írja az MTI palesztin forrásokra hivatkozva.

A csempészalagútban rekedt embereket a szomszédaik és családtagjaik segítségével mentették ki egy víz által elzárt szakaszról. Feltehetőleg az egyiptomi hatóságok árasztották el a járatot. Szeptember óta több szemtanú számolt be arról, hogy a helyi katonák tengervizet eresztenek az alagutakba.

Az iszlamista Hamász 2007-ben szorította ki a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetből. Az egyiptomi és izraeli illetékesek azóta blokád alatt tartják a keskeny tengerparti területet, ahol a Hamász emberei több száz alagutat ástak Egyiptom és Gáza között. Ezeken keresztül szállítják a csempészárukat – cigarettát, építőanyagot, alkatrészeket és fegyvereket – a palesztinok lakta területre.

Kairó több évig békén hagyta a csempészeket, de egy tavalyi nagyszabású dzsihadista fegyveres támadás után a hadsereg a határsáv megtisztításába kezdett. A katonaság ütköző zónát hozott létre, hogy felszámolják a határon átnyúló alagúthálózatot. Az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as elmozdítása óta, az egyiptomi vezetés többször vádolta meg a Hamászt azzal, hogy köze volt az országban elkövetett terrorcselekményekhez.

Rovatok