Index Vakbarát Hírportál

Most egy müncheni metrós összetűzést fújt fel az orosz média

2016. február 2., kedd 16:21 | aznap frissítve

Érdekes módon már megint az orosz média kürtölt világgá egy németországi összetűzésről szóló hírt, aminek állítólag menekültek a résztvevői. Az orosz kormányzathoz tartozó Russia Today és az erősen propagandaízű Sputnik News is nagy terjedelemben foglalkozik egy olyan hétvégi müncheni összetűzéssel, ami sajnos bármelyik európai nagyvárosban, Párizsban, Budapesten, de akár Moszkvában is előfordulhat.

Az orosz nyugatellenes propaganda fegyverei

Moszkva az orosz-ukrán konfliktus óta információs hadviselést folytat az EU és Németország ellen. Maga Valerij Geraszimov vezérkari főnök mondta azt, hogy ehhez a széles körben terjesztett dezinformáció is hozzátartozik, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ennek két legfőbb eszköze a kormányzat által létrehozott Russia Today (RT) nemzetközi tévécsatorna és a Sputnik News portál. A két propagandamédiumot irányító konszernt az a Dimitrij Kiszeljov vezeti, akit már nyugatellenes uszítás miatt kitiltottak az EU-ból. Kiszeljov soviniszta és homofób nézeteket is vall. Egyszer azt vetette fel, hogy ha egy homoszexuális autóbalesetben meghal, a szívét inkább ássák el a földbe vagy égessék el, nehogy a létfontosságú szervet másik ember szervezetébe ültethessék át. Az ukrán háború idején olyan álhírt terjesztettek el, hogy Szlovjanszkban egy hároméves gyermeket feszítettek keresztre az ukránok. Az orosz propaganda célja az, hogy Európát minél kaotikusabbnak fessék le és ezzel destabilizálják, az oroszoknak pedig azt mutassák, mennyivel nagyobb biztonságban vannak otthon.

Most legalább nem kitalált esetről van szó, ugyanis a müncheni metrón történtekről az egyik utas videót is készített. Ezen a következő látszik: egy barna kabátot viselő fiatal férfi felugrik az ülésre, odacsap egy idősebb embernek, majd hátulról megragadja. A barna kabátost egy másik középkorú német rángatja le, a fiatal ezután az ő gallérját is megragadja. Közben az utasok németül azt kiabálják, "elég ebből", "viselkedjetek normálisan, ahogy itt mindenki".

Összetűzés a müncheni metrón

A müncheni Abendzeitung részletesen közli annak a fiatalembernek a beszámolóját, aki a videót készítette. Ő egy fiatal nővel szemben ült a metróban egy négyes üléshelyen. Mögéjük két arabul beszélő fiatal ült le. A videó készítője menekülteknek nevezi őket, bár azt nem tudni, hogy ezt honnan tudja.

Az egyik arabul beszélő fiatal láthatóan kinézte magának a fiatal nőt, és beszólogatott neki. Felháborodott azon, miért nem németül válaszol neki, mire a nő angolul azt felelte, "azért, mert angolul kérdeztél". A videó készítője úgy látta, hogy fiú eközben a kezét a nő hátára is tette. A nő ezután elfordult tőle.

Amikor elindult a metró, a fiú teljes erővel beleöklözött a metrókocsi ablakának üvegébe. Feltehetően dühös volt amiatt, hogy a nő nem akar vele többet szóba állni. Ekkor több idős ember rászólt, hogy hagyja ezt abba.

Erre egy harmadik, szintén arabul beszélő fiú odalépett az egyik időse emberhez, megfogta és megsimogatta a kopasz fejét, hogy kigúnyolja. Ez a harmadik fiú a videó készítője szerint nem biztos, hogy az előbbi két arab fiúhoz tartozott, legalábbis külön léptek be a metrókocsiba és külön is ültek le egymástól. Ő csak azt érezhette, hogy a német utasok figyelmeztetése neki is szól.

A fiatal ezután felugrott az ülésre, hátulról megragadta a férfit, majd utána még két másik idősebb ember gallérját is. A videó készítője szerint a kocsiban legalább 15 másik ember volt, a helyzet nem fajult el, bár a legtöbb utast a történtek láthatóan megfélemlítették.

A müncheni rendőrség megerősítette, hogy kaptak bejelentést a január 30-án történt esetről. A rendőrség szeretné felvenni a kapcsolatot a videó készítőjével is.

A videó készítője saját Facebook oldalán elhatárolódott a menekültekkel szembeni hangulatkeltéstől. Mint írta, csak azt szerette volna megmutatni, mi történt. A történteket a rendőrség szemtanúk segítségével szeretné felderíteni, mint ahogy azt is, hogy a tettesek menekültek voltak-e.

Oroszország láthatóan kommunikációs háborút indított Németország ellen. Szinte minden menekültekkel kapcsolatos negatív hírt igyekszik az EU vezető hatalma ellen fordítani. Elsősorban az orosz média fújta fel a 13 éves, Berlinben élő orosz lány esetét, aki azt állította: menekültek rabolták el és erőszakolták meg. Az ügyből tüntetések és külpolitikai ütésváltás is lett, de kiderült, a kislány csak kitalálta az esetet. Igazából egy barátjánál bújt el egy éjszakára, mert rossz magatartása miatt a szüleit behívták az iskolába. Kiderült az is, hogy korábban egy már Németországban született, 20 éves török férfival és egy másik szintén 20 éves törökországi törökkel ugyan lefeküdt, de őket  hónapok óta ismerte. Elterjedtek olyan hírek is, hogy egy menekült aközben halt meg Berlinben, hogy már napok óta várt menekültkérelme elbírálására. Erről az információról is kiderült, hogy nem igaz

Rovatok