Index Vakbarát Hírportál

Kanada: néhány óra alatt másfélszeresére nőtt a tűzvész területe

2016. május 7., szombat 18:51

Néhány óra leforgása alatt másfélszeresére nőtt a nyugat-kanadai Alberta tartományban pusztító erdőtűz - közölte az MTI. A  Fort McMurray térségében terjedő erőtűz már 1560 négyzetkilométer területen pusztít, kiterjedése 50 százalékkal nagyobb mint az este volt. A tűz által érintett terület a nap végéig akár megduplázódhat.

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásában nagy szerepet játszott az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, valamint a lángokat szító erős északi szél.

A hatóságok szombatra újabb négyezer embernek a térségből való evakuálását jelentették be.

Csütörtökön helikopterekkel és autóbuszokkal evakuáltak nyolcezer embert a várostól északra fekvő olajmezők táborhelyeiről Edmontonba és Calgaryba. Pénteken pedig egy második evakuálási hullám indult több ezer emberrel, akiket részben repülőgépekkel mentettek ki a területről, míg a városból vezető úton 2500 járműből álló konvoj kígyózott hétezer emberrel.

Az albertai kormány bejelentette, hogy több mint 1100 tűzoltót, 138 gépjárművet, 145 helikoptert és 22 tűzoltó repülőgépet vetettek be a 49 helyszínen tomboló erdőtűz eloltására.

Fort McMurrayből eddig összesen 88 ezer ember menekült el, a városban kétezer épület vált lángok martalékává, és az ottani repülőteret is fenyegeti a tűz, ezért az összes kereskedelmi járatot törölték.

Rovatok