Index Vakbarát Hírportál

Négy francia papot függesztettek fel szexuális visszaélések miatt

2016. június 30., csütörtök 17:51 | aznap frissítve

Felfüggesztett hivatalából négy olyan papot Lyon érseke, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg - közölte az MTI.  Mindegyik esetben a tények ismertek az igazságügyi hatóságok előtt - közölte a lyoni érsekség, ami hónapok óta egy 25 évvel ezelőtti papi pedofil botránytól hangos.

Franciaország egyik legbefolyásosabb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen személyesen is indult rendőrségi vizsgálat a közelmúltban, mert elhallgatott több papi pedofilügyet.

A francia katolikus egyház áprilisban jelezte, hogy minden olyan pedofilügyet kivizsgál, amiben papok érintettek, még a múltban történteket is. Barbarin azt ígérte, június 30-ig nyilvánosságra hozza a francia püspöki konferencia által létrehozott független nemzeti bizottság következtetéseit.

Ez a testület vizsgálta meg azoknak a papoknak az eseteit, akiknek "helyzete a papi gyakorlat szempontjából problémás érzelmi és szexuális téren a polgári és a kanonikus törvény szempontjából".

A független nemzeti szakértői bizottság eddig hétszer ülésezett, egy világi szakember vezeti, tagjai pedig bírók, orvosok, pszichológusok, szülők. A bizottság feladata, hogy tanácsokkal szolgáljon a püspökök számára, akiknek elítélendő cselekedetet elkövetett papokkal van dolguk.

Rovatok