Index Vakbarát Hírportál

Az iráni származású müncheni ámokfutó gyűlölte az arabokat és a törököket

2016. július 27., szerda 15:36 | aznap frissítve

A Münchenben 9 ember meggyilkoló, iráni származású ámokfutó gyűlölte az arabokat és a törököket, írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Az iráni származású, 18 éves Ali David Sonboly már Németországban született. Rasszista és szélsőjobboldali nézeteket vallott. Büszke volt például arra, hogy születésnapja egybeesik Adolf Hitlerével. 

A fiú mélyen gyökerező gyűlöletet táplált a Németországban élő törökök és arabok iránt. Magát árjának vallotta, abban az értelemben, hogy Irán területe volt az árják őshazája szemben a török és arab népekével. A 18 éves fiú erre alapozta felsőbbrendűségi érzését velük szemben.

Ali David Sonboly július 22-én egy müncheni McDonald's-ban kezdett el lövöldözni, majd ámokfutását a közeli bevásárlóközpontban folytatta. Feltehetően arabokra és törökökre, vagy legalábbis ilyen kinézetű emberekre vadászott. 

A halálos áldozatok között csak két német van. Az ámokfutó két német-török kettős állampolgárt,  egy török, egy görög, egy koszovói állampolgárt és egy tíz éve Münchenben élő, 15 éves magyar fiút ölt meg.   

Ámokfutása közben azt kiabálta, hogy "német vagyok, itt születtem". Amikor a rendőrök megközelítették, öngyilkos lett.

A fiúról kiderült az is, hogy korábban pszichiátrián kezelték, és érdeklődött az iskolai és utcai ámokfutások iránt. 

Rovatok